Türkiye'nin tarım emekçileri Dünya Çiftçiler Günü'nü 'kutlayamadı': Zararı telafi etmek artık çok zor

Türkiye'nin tarım emekçileri Dünya Çiftçiler Günü'nü 'kutlayamadı': Zararı telafi etmek artık çok zor
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü tarımın desteklendiği ülkelerde şenliklerle kutlanırken, Türkiye’de tarlasını ekip biçemeyen, yoklukla mücadele eden çiftçinin kutlama yapacak hali kalmadı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, borçları 185 milyar liraya ulaşan çiftçinin aşırı yükselen maliyetler yüzünden üretmekte zorlandığını, ürettiğini de değerinden satamadığını söyledi. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün, çiftçinin, tarımın, gıdanın insan yaşamındaki önemini vurgulamak amacıyla belirlenmiş, şenlikle kutlanması gereken bir gün olduğuna işaret eden Demirtaş, "Bu koşullar altında çiftçiler günü nasıl kutlanır?" diye sordu. TZD Başkanı Demirtaş, tarımın ve çiftçinin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, çiftçinin tarlasına gübre atamaz hale geldiğini, mazota, elektriğe, suya her gün gelen zamlar yüzünden üretimin zora girdiğini söyledi.

‘ÇİFTÇİNİN ÜCRETİM ARAÇLARI HACZEDİLİYOR’

Sözcü’ye konuşan Demirtaş, 2000'li yılların başlarında 2 milyar TL civarında olan çiftçi borcunun 185 milyar liraya ulaştığını, borçlar yüzünden tarımsal üretim araçlarının haczedildiğini belirtirken, üretim maliyetlerinin olağanüstü arttığını, 1 dekar buğdayın üretim maliyetinin bir yılda 867 liradan 2 bin 382 liraya çıktığını söyledi.

‘ÜRÜNÜN ALIM GARANTİSİ VE ÜRETİM PLANI YOK, ÇİFTÇİ NE EKECEĞİNİ BİLMİYOR’

Buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, pamuk gibi ürünlerde dışa bağımlılığın artmasına ve hasat döneminin yaklaşmasına rağmen alım fiyatlarının açıklanmadığını belirten Demirtaş, "Tam hasat döneminde fiyat açıklanacağı sırada sıfır gümrüklü ithalatın önünün açılması korkusu çiftçinin üretim yapmasını engelliyor. Üretilen ürünün alım garantisi yok. Üretim planı olmadığı için çiftçi hangi ürünü ekeceğini bilemiyor" uyarısında bulundu.

‘EKİLMEYEN TOPRAKLAR BETONA GÖMÜLDÜ’

Çiftçiler üretimden çekilirken ekilmeyen toprakların adeta betona gömüldüğünü belirten TZD Başkanı Hüseyin Demirtaş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ülkemizde artık bir kaç ürün dışında tüm ürünlerde ithalata bağımlılık artıyor. Bu duruma hiç kuşkusuz izlenen yanlış tarım politikaları sonucunda geldik. Çiftçiyi ‘asalak' olarak gören, onlara verilen desteğin ziyan olduğunu düşünen, ‘üretmezlerse üretmesinler, dışarıdan daha ucuza alırız' diye ahkâm kesen siyasetçiler ve akıl hocalarının verdikleri zararı telafi etmek artık çok zor."

Öne Çıkanlar