Çin'in ABD doları cinsinden varlık satışı tarihi rekor kırdı

Çin'in ABD doları cinsinden varlık satışı tarihi rekor kırdı
Çin bu yılın ilk çeyreğinde 53.3 milyar dolarlık rekor değerde ABD tahvilini elden çıkardı. BRICS ülkeleri 2022'den bu yana milyarlarca dolarlık ABD varlığı sattı. Eğilim, dolara dayalı küresel ekonomik sistemin akıbetine dair soru işaretlerini artırdı.

Artı Gerçek - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Pekin'de ağırladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ABD'ye karşı gövde gösterisi yapıp "ortaklıkta yeni çağ" açıkladığı dönemde, Pekin'in rekor düzeyde ABD Hazinesi Tahvili satması dikkat çekti.

Dolarsızlaşma (dedolarizasyon) hareketinin başını çeken BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) grubunun başat üyesi, 53.3 milyar dolar gibi rekor değere sahip ABD hazine ve kurum borç tahvillerini elden çıkardı. 2024'ün ilk çeyreğinde gerçekleşen bu satış, tarihsel olarak, Çin'in şimdiye kadar başlattığı en büyük elden çıkarma oldu. Satış verileri, ABD dolarının 104.20 ile bir ayın en düşük seviyesine düştüğü zamanda geldi.

BRICS ülkeleri 2022'den bu yana milyarlarca dolarlık ABD Hazinesi Tahvili sattı. Son iki yılın en yüksek damping rekoru Çin'de. Bu, BRICS ve diğer gelişmekte olan ülkelerin rezervlerindeki ABD varlıklarından kurtulma eğilimine işaret ediyor.

ABD'NİN ULUSAL BORCU 34.4 TRİLYON DOLARI GEÇTİ

ABD'nin ulusal borcu her 100 günde 1 milyar dolar artarak Mart 2024'te 34.4 trilyon dolar seviyesine geldi. Washington'ın kontrolsüz borçlanması, BRICS'i dolara değil, yerel para birimlerine sırtını dayamaya iten etkenlerden biri.

AVRUPA DA UZAKLAŞIYOR

ABD'nin yakın müttefiki Belçika bile aynı dönemde 22 milyar dolarlık hazine bonosunu ihraç etti. Bu, Avrupa ülkelerinin bile tahvil ve hazine tahvillerinin satışı dahil ABD ekonomisinden uzaklaşmaya başladığının göstergesi.

EN BÜYÜK ALTIN ALICILARI

Çin, ABD Hazine Tahvili satarken, rezervlerinde büyük miktarda altın biriktiriyor. BRICS 2022, 2023 ve hatta 2024'te en büyük altın alıcıları oldu. Yalnızca geçen yıl Çin, rezervlerine 550 milyar dolar değerinde birkaç ton altın daha kattı. Geçen ay altının Çin'in resmi rezervlerindeki payı yüzde 4.9 ile tarihin en yüksek seviyesine yükseldi.

'TRUMP'IN YENİDEN SEÇİLMESİNE DE HAZIRLIK'

BRICS'in ABD doları cinsinden varlıklardan uzaklaşmasını değerlendiren Bloomberg İstihbarat'ın Asya Döviz ve Faiz Stratejisti Baş Uzmanı Stephen Chiu, "Fed'in faiz indirimi döngüsüne yaklaşmamıza rağmen, Çin her ikisini de satarken, ABD doları varlıklarından uzaklaşmaya yönelik açık bir niyet olmalı" diyerek ekledi:

"Özellikle Donald Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmesi halinde, ABD-Çin ticaret savaşı tırmanacağından, Çin'in ABD menkul kıymetlerini satması hızlanabilir."

'BİLGECE BİR KARAR'

Sputnik'e konuşan para tarihi ve ekonomi uzmanı olan İsviçre merkezli bağımsız değerli metaller danışmanı Claudio Grass, "ABD dolarından uzaklaşıp fiziksel altını kendi ülkenizde tutmak bilgece bir karar" değerlendirmesini yaptı.

"Altının 2020'den bu yana ABD tahvillerinin performansını yüzde 75 oranında aştığına" dikkat çeken Gross, ABD tahvillerini "kötü bir yatırım" olarak niteleyip "Özellikle 2022'den beri işe yaramıyorlar ve para kaybetmeleri garanti" dedi.

'WASHINGTON'IN DOLAR VE YAPTIRIM SİLAHLARINA MİSİLLEME'

"ABD yönetimlerinin doları siyasi silah olarak kullanmasına" dikkat çeken İsviçreli uzman, "Washington'ın baskısı nedeniyle varlıklara keyfi olarak el konulması karşısında, Çinliler, mülklerine her an el konulabilme riskinin farkında görünüyor" diye ekledi.

'DÜNYANIN ZORBASININ KİM OLDUĞU MALUM'

Ortak eğilimi "Bugün dünyanın zorbasının ABD yönetimi olduğu artık herkes için netleşti" diye değerlendiren Grass, "Batı medeniyetinin, kendi yozlaşmış ve çürümüş siyasi sistemi ve yöneticileri tarafından yok edildiği açık. Siyasi olarak yeniden dayatılan Doğu- Batı ayrılığı, kargaşa ve kaosa yol açacak" yorumunu yaptı.

'GEÇİŞ DÖNEMİNDEYİZ, BUNDAN NE ÇIKACAĞINI HENÜZ BİLMİYORUZ'

İsviçreli uzman, tarihin, insanlığın "her 80 yılda bir büyük bir küresel ekonomik kriz ve büyük savaşlar" yaşadığını gösterdiğini hatırlatarak ekledi:

"Küresel topluluk şu anda geçiş döneminde ve bundan ne çıkacağını henüz bilmiyoruz. Ancak fiziksel altın parlayacak ve ona sahip olan insanları koruyacak."

BİDEN'DAN ÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİNE YENİ GÜMRÜK VERGİLERİ

Bu hafta Biden yönetimi, Çin’den ithal edilen yarı iletkenler, ucuz elektrikli araç, batarya, güneş enerjisi ekipmanı ve diğer ürünlere karşı yeni gümrük vergileri açıkladı. Çin’in teknoloji transferi, fikri mülkiyet ve inovasyona ilişkin "haksız ticaret" uygulamalarının Amerikan işletmelerini ve çalışanlarını tehdit ettiğini, küresel pazarları "yapay olarak düşük fiyatlı ihracatla" doldurduğunu iddia eden Beyaz Saray, Çin’den yapılan 18 milyar dolarlık ithalata 1974 tarihli Ticaret Yasasının 301. Bölümü uyarınca gümrük vergilerinin artırılması talimatı verildiğini duyurdu. Bu Çin mallarına gümrük vergisinde yüzde 25-100 oran aralığında artış anlamına geliyor.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI: AKILLARINI KAYBETMİŞLER

Washington'ı ekonomik ve ticari konuları "iç siyasi mülahazaların" bir aracı haline getirmekle suçlayan Pekin, "kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı önlemler alacağı" konusunda uyardı.

Çok sert bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Bu, bugün dünyadaki en tipik zorbalık şeklidir! Bu, ABD'deki bazı insanların tek kutuplu hegemonyalarını sürdürmek için akıllarını kaybetme noktasına geldiklerini gösteriyor" diyerek ekledi:

"ABD'nin Çin'i ezmeye çalışması, ABD'nin güçlü olduğunu kanıtlamaz, aksine ABD'nin kendine olan güvenini kaybettiğini ve bozulduğunu ortaya koyar."

"Küresel ekonomik toparlanmanın bu kritik anında, uluslararası toplum ABD'yi dünyaya yeni sorunlar yaratmaması için uyarmalı." (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar