Coronavirus aşısının fiyatı belli oldu
Avrupa Birliği hükümetleri, AstraZeneca'ya 300 milyon doz coronavirus aşısı için 750 milyon euro (5 milyar 775 milyon TL) ödeyecek. Bir aşı için fiyat 2,5 euro (19 TL) olacak.
Avrupa Birliği hükümetleri, İngiliz şirketi AstraZeneca'ya 300 milyon doz coronavirus aşısı için 750 milyon euro (5 milyar 775 milyon TL) ödeyecek. Bir aşı için fiyat 2,5 euro (19 TL) olacak.
İtalya, Almanya, Hollanda ve Fransa, AstraZeneca ilaç şirketinin potansiyel Covid-19 aşısının 300 milyon dozu için 750 milyon euro (843,1 milyon dolar) ödeme yapacak.
İtalya Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, anlaşmayı yapan ülkelerin aşıdan ilave 100 milyon doz daha almak için opsiyonları olduğunu da açıkladı. Anlaşmadan İtalya’nın payına düşen ödeme miktarı ise 75 milyon doz için yaklaşık 185 milyon euro olacak.
İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca, Avrupa’ya 400 milyon doz coronavirus aşısı tedarik etmek için Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda tarafından oluşturulan Kapsayıcı Aşı İttifakı (IVA) ile cumartesi günü anlaşma imzalamıştı.
Piyasa değeri açısından İngiltere'nin en büyük ilaç şirketi olan AstraZeneca, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla geliştirilen coronavirus aşısının üretimine başlandığını 5 Haziran’da duyurmuştu.
Henüz aşının tamamen başarılı olduğu kanıtlanmamasına rağmen geliştirme sürecinin devam ettiğini duyuran şirketin CEO’su Pascal Soriot, BBC’ye açıklamalarda bulunarak, "Eğer şu an dozları üretmeye başlamazsak aşının etkili olduğu ortaya çıktıktan sonra gelecek talebe karşılık veremeyiz" demişti.
AB üyesi ülkeler daha önce birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'na, klinik deneylerde umut vadeden aşılardan istenilen dozda satın alma yetkisi vermişti.
AstraZeneca, şu ana kadar aralarında ABD'nin de bulunduğu ülkelerle toplam 2 milyar doz aşı için anlaşma imzalamış durumda.
ALMANYA CUREVAC ŞİRKETİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ SATIN ALIYOR
Öte yandan, Almanya, biyoteknoloji şirketi CureVac'ın Covid-19 aşı geliştirmesine katkı sağlamak için şirketin yaklaşık yüzde 23 hissesini 300 milyon euroluk (337 milyon dolar) sermaye arttırımı yoluyla hisse alacak.
Almanya Maliye Bakanı Peter Altmaier, bu hamlenin Alman borsasına kote olmayan CureVac'ın yüzde 80'den fazla hissesine sahip ve aynı zamanda SAP şirketinin de kurucu ortağı olan Dietmar Hopp ile ortak kararlaştırıldığını açıkladı.