Çukurova'da üreticilerden ve ziraat odalarından mısır fiyatına tepki: 'Devletin amacı çiftçiyi bitirmek mi?'

Adana'da mısır üreticileri ve ziraat odaları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen mısır alım fiyatına tepki gösterdi. Üreticiler artan maliyetlere dikkat çekerek fiyatın yeniden belirlenmesini istedi.

Çukurova'da üreticilerden ve ziraat odalarından mısır fiyatına tepki: 'Devletin amacı çiftçiyi bitirmek mi?'

ADANA - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatını bu yıl kiloda 30 kuruş artırarak 6 TL olarak açıkladı. Mısır üreticileri ve ziraat odaları artan maliyetlere dikkat çekerek fiyatın yeniden belirlenmesini istedi.

Buğday ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan tahıl mısır. Türkiye genelinde geçen yıl 8 milyon 500 bin ton mısır üretildi. Mısır yüzde 10'unu karşılayan Adana'da bu yıl yaklaşık 850 bin dekar alanda 1 milyon 250 bin ton mısır üretimi bekleniyor. İlk hasadın ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Çukurova’da üreticiler hasat mesaisini sürdürürken, kilo başına 6 TL olarak açıklanan mısır fiyatı kimseyi tatmin etmedi.

'FİYAT REVİZE EDİLMELİ'

Çukurovalı mısır üreticisi Bilal Zorluer, tüm girdi maliyetleri artarken, mısıra verilen fiyatın kabul edilemez olduğunu söyledi. Zorluer, şöyle konuştu:

"Geçen sene 5 TL 70 kuruştu, bu sene 6 TL yaptılar. Geçen sene bugünlerde yakıtı 19 TL'den satın alıyorduk, şu anda 40 TL'ye dayandı. Yani her şey yüzde 100, yüzde 150 artarken bizim malımız niye sadece yüzde 5 artıyor. Çok komik bir rakam. Bizim beklentimiz de en az yüzde 20-25 oranındaydı.Yüzde 5'i duyunca zaten şoke olduk. Tüccar da aşağı yukarı bir TL aşağı alıyor. Geçen sene 100 TL olan biçer şu anda 230 TL diyor. Geçen sene 300 TL'ye çalışan işçi bu yıl 550 TL'ye çalışıyor. Geçen sene 11-12 TL alan sulamacı 25 TL ücret alıyor. Neden çiftçiye sadece yüzde 5 vermeyi uygun görüyor. Fiyatların revize edilerek tekrar açıklanması istiyoruz."

'BU RAKAM BİZİ KURTARMIYOR'

Üreticilerden Alper Gergin, açıklanan fiyatın akla mantığa sığmadığını söyledi. Gergin, "Bu rakam bizleri kurtarmıyor. Adana'nın en büyük tarım ürünleri mısır ve pamuk. Pamuk hâlâ geçen senenin fiyatıyla satılıyor. Yani devletin amacı ne? Çiftçiyi bitirmek mi? Çiftçiyi yok etmek mi? Veya bir ürünün ekilmesini istemiyor mu? Buğdayda da aynı. Şimdi limonumuz var, satılmıyor. Bizim girdilerimizin hepsi arttı. Kullandığımız kredinin bile faizi arttı. Borçla, harçla, faizciye bulaşarak gidebildiği kadar gidecek. Bu fiyatlarla kredimizi ödeyemeyiz. Hadi krediyi ödedik, ne yiyeceğiz?” diye konuştu.

'ÜRETİCİ ZARAR EDERSE EKMEKTEN VAZGEÇER'

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan akaryakıt fiyatlarına gelen zamların maliyetleri daha da artırdığını vurguladı. Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Üreticilerimiz zarar ederse gelecek sezon mısır ekiminden vazgeçebilir. Birçok ürün için ham madde olan mısır önemli bir gelir kaynağı. Mısır alım fiyatları beklentilerin altında açıklandı. Tonda en az 8 bin TL olmalıydı. Gelen zamların ardından açıklanan fiyat karşısında üretici külliyen zararda. Çiftçilerimiz bu fiyat karşısında şokta.Ürün verimliliğinden mutlu olan çiftçilerimiz, serbest piyasada mısır fiyatlarının çok düşük olması ve artan maliyetlerden dolayı endişeli. Ayrıca arpa için ton başına verilen 500 TL prim desteği, mısıra da verilmeliydi."

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

'UTANÇ VERİCİ BİR RAKAM'

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan da açıklanan rakamın utanç verici olduğunu söyledi. Özkan, "Ülkenin içinde bulunduğu enflasyon oranı hepimizin malumu. Üreticilerimizin girdi maliyetleri yüzde 100 artarken bir önceki sezon ile neredeyse aynı fiyatı açıklamak kabul edilebilir bir durum değil. Tarımsal girdi enflasyonunun hız kesmediği bu dönemde açıklanan bu rakamla hükümet ve TMO sorumluluktan kaçmıştır. Kısaca, 'üretmeyin ithal edelim' denmektedir. TMO’nun tüm binalarında yazan 'Ofis çiftçinin kara gün dostudur 'yazısı Türk çiftçisi için geçerli değil” diye konuştu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan

(ARTI GERÇEK)