Çukurovalı çiftçi icra kıskacında

2016 yılına ait faturalarını ödeyemeyen 8 köy sulu tarım yapamayacak hale geldi. (Hamza Gül'ün haberi)

Çukurovalı çiftçi icra kıskacında

Hamza GÜL/ ADANA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (KİT) Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da bazı sulama birliklerinin büyük sorun yaşadığını bildirdi. Lokman Hekim Sulama Birliği’nin feshedilmesi üzerine kurulan Yüreğir’e bağlı Misis Sulama Birliği Başkanı Temel Çelik ve birlik üyeleri, yüksek maliyet ve kaynak sorunu nedeniyle eski birliğin tesislerini devralamadıkları gerekçesiyle Devlet Su İşleri’ne (DSİ) yüksek oranda ücret ödediklerini kaydetti. Birlik üyeleri, 8 köydeki çiftçiler adına sorunlarının çözümü için CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’den destek istedi.

8 KÖYDE SULU TARIM YAPILAMIYOR!

CHP Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel’le birlikte çiftçilerle görüşen Tümer, bir dönüme alınan 391 liralık tarla sulama bedelinin çiftçinin belini büktüğüne işaret etti. Sulama birliğine bağlı Geçitli Cumhuriyet Mahallesi, Geçitli Havraniye, Vayvaylı, Kaşlıca (Nacarlı), Gökvelioğlu, Çatalpınarı (Ziyanlı), Kütüklü ve Esenler köylerindeki bütün arazilerde DSİ kanalından su alınsın ya da alınmasın çiftçiye tahakkuk çıkarıldığını ifade eden sulama birliği üyelerine kayıtsız kalmayan Tümer, anında yetkililerle görüştü. 2016 yılına ait faturaları dahi ödeyemeyen ve 8 köyde sulu tarım yapamaz hale gelen çiftçiler, fazla su ücreti nedeniyle zor günler yaşadıklarını ifade etti.

"FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ"

Çiftçilerin sorununa çözüm üretilmesi gereğine işaret eden Zülfikar İnönü Tümer, "Çiftçi zor şartlarda arazilerini sulamaya çalışırken yüksek su faturasının üstüne bir de bakım-onarım adı altında ücret ödemek zorunda kalıyor. Türkiye’de adı konulmamış bir kriz baş göstermişken ve çiftçinin ürünü ucuz, maliyeti yüksek miktarlardayken bir de su kriziyle karşı karşıya bırakılmamalıdır. Çiftçinin 2016 yılı tahakkuku yeniden düzenlenmeli, yalnızca su verebildiği arazilerden ücret alınmalı, fiyatlar düşürülmeli ve taksitlendirilmelidir" diye konuştu.
Sulama birlikleri tesislerinin yetersizliğine de işaret eden Tümer, tarımsal sulamada yüksek enerji giderine çözüm üretmenin de yollarının aranması gerektiğini vurguladı. Tümer, aksi halde kendi imkanlarıyla su bulamayan çiftçilerin bir de 300 bin liraları bulan enerji faturası ile karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

Hamza Gül Çukurova