'Daha iyi olacak' dedi, borsa çöktü, tahviller uçtu

'Daha iyi olacak' dedi, borsa çöktü, tahviller uçtu
Albayrak'ın, 'Telefonlarınıza bakın dolar kaç lira olmuş? İnşallah daha iyi olacak' açıklaması sonrası swap faizi rekor kırdı, borsa çöktü, dolar ve tahvil faizleri yükselişe geçti.

ARTI GERÇEK - Türkiye'de ekonomik verileri takip etmenin giderek zorlaştığı günlerden geçiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Büyük Trabzonlular Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarihinde görmediği uluslararası ekonomik operasyonlara maruz kaldığını dile getirerek, "Özellikle seçime gittiğimiz bir süreçte birilerinin 'Dolar 8 lira olacak, 15 lira olacak' diye söylediklerine şahit olduk mu? Telefonlarınıza bakın dolar kaç lira olmuş? İnşallah daha iyi olacak. Sizden isteğimiz büyük ve güçlü Türkiye yolculuğunda Cumhurbaşkanımızla dimdik, omuz omuza yürümenizdir" açıklamasında bulundu.

Ancak bugün gerçekleşen ekonomik veriler, Albayrak'ın işaret ettiği yönde gelişmedi. Swap piyasasında TL faizi rekor kırarken, dolar, euro ve tahvil faizleri yükselişe geçti, borsa kayıpları arttı. Türkiye'nin risk primi 6,5 ayın zirvesine çıktı.

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken, bu hafta çılgınca bir yükselişe geçti. Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi dünkü yükselişlerin ardından önce yüzde 500'ü aştı sonra yüzde 700'ü şimdi ise yüzde 1200 seviyesine dayandı.

Uzmanlar, Twitter üzerinden paylaştıkları yorumlarında Türkiye hükümetinin çok fazla müdahale ettiğini belirtirlerken, sorunların kaynağında politika riski ve parasal kredibilite olduğunu işaret etti.

Swap faizlerindeki çok sert yükseliş TL'nin maliyetini artırırken, bu bedele katlanmak istemeyen yabancı TL ihtiyacını karşılamak için borsa ve tahvilde satışa geçti. Analistler yabancı yatırımcıların, şu anki TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade etti.

BORSADAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 7 SEVİYESİNE YAKLAŞTI

Bu gelişmelerle birlikte BIST 100 endeksindeki düşüş yüzde 6'ya yaklaşırken, bankacılık endeksi yüzde 6.8 kayıpla son iki ayın en düşük seviyelerinde seyretti. Borsa günü 91 bin 834 puandan kapattı. Euro, günü 6.20 ile bitirdi.

Dolar/TL cephesinde ise sabah saatlerinde bir nebze toparlanma görülse de, gün içinde gelen haberlerle birlikte tekrar yükseliş trendine girerek, 5.43-544 seviyelerine çıktı. Dolardaki yükseliş yüzde 2 seviyelerinde oldu. 

Tahvil bono piyasasında ise 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri bugün itibarıyla bu yılın en yüksek seviyelerine gelmiş durumda.

10 yıllık gösterge tahvilin faizi bugün 18.96'yı gördükten sonra son işlemde yüzde 4,92 artışla 18.35'de yer aldı. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi de gün içinde 20.53'e kadar çıktıktan sonra kapanışta yüzde 2,30 artışla 20.44'te yer aldı.

SWAP PİYASASINDA GENİŞ BANTTA SATIŞA GEÇİLDİ

Bir aracı kurum hisse senedi uzmanı, "Swap piyasası üzerinden TL'ye geçen yabancı yatırımcı TL ihtiyacı yüzünden geniş bantta satışa geçti. Benzer şekilde tahvilden de çıkıyorlar, dün yüzde 19 olan iki yıllık tahvilin faizi 20.5'e yükseldi" dedi.

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken Türk bankaların bu piyasaya TL sağlama eğilimlerini bu hafta sona erdirmesiyle sert yükselişe geçmişti.

Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak, Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türkiye bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25’in oldukça altında kalacak" şekilde şekillendirdiklerini söylemişti.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK’nın Türkiye bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylemişti. 

Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar, bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL’nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu. BDDK’nın kararı ve dün başlayan Türkiye bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL’nin maliyetini yükseltti.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine yönelik "spekülatif saldırı"ya yanıt için devreye alınan bu önlemin "geçici" olduğunu, "en az seçim sonrasına kadar sürdürüleceğini" ancak "uzun süre sürdürülmeyeceğini" ifade etmişti.

    İlgili Haberler
    Öne Çıkanlar