Davos Zirvesi belirsizliklerle başlıyor

Bu yıl birçok liderin katılmayacağı Dünya Ekonomik Forumu öncesi IMF, ABD ile Çin arasındaki gerginlik ve Brexit gibi konular küresel belirsizlikler yaratıyor.

Davos Zirvesi belirsizliklerle başlıyor

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki zirvesi İsviçre'nin Davos kasabasında "Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" temasıyla bugün başlıyor.

Bu yıl 49'uncu kez gerçekleştirilen ve 25 Ocak'ta sona erecek olan zirveye 110 ülkeden 3 binden fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor. Zirve boyunca 350'yi aşkın oturum yapılacak.

Dünya Ekonomik Forumu öncesi Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) küresel belirsizlik mesajı geldi. IMF Başekonomisti Gita Gopinath, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecine işaret ederek, "Liderlerin bu belirsizliği derhal çözmesi bir zorunluluk" diye konuştu.

IMF BÜYÜME TAHMİNLERİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

IMF Başkanı Christine Lagarde da, ABD ile Çin arasındaki husumet ve Brexit gibi meselelerin ışığında küresel büyüme tahminlerini aşağıya çekmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Davos’ta zirve öncesi basın mensuplarına konuşan Lagarde "Uzun lafın kısası iki yıllık sağlam bir genişleme sonrası dünya ekonomisi beklediğimizden yavaş büyüyor ve riskler artıyor" dedi. Lagarde, "Küresel bir resesyon kapıda mı? Hayır. Ama küresel büyümede daha sert bir düşüş riski şüphesiz yükseldi" şeklinde konuştu.

IMF 2019 yılı için küresel büyüme tahminlerini yüzde 3,7’den 3,5’e düşürmüştü. 2020 tahminleri ise yüzde 3,6’ya çekilmişti.

IMF: TÜRKİYE BEKLENENDEN FAZLA YAVAŞLAYACAK

TRUMP, MAY VE MACRON KATILMAYACAK

Geçici bütçe krizinden dolayı federal hükümetin kapanmasını gerekçe göstererek Davos Zirvesi'ne katılmayacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın yanı sıra İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da zirvede yer almayacak.

BU YILKİ DAVOS ZİRVESİ'NDE LİDER KOLTUKLARI BOŞ

60'dan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu önemli katılımcılar olarak ön plana çıkıyor.

TÜRKİYE'Yİ DÖRT İSİM TEMSİL EDECEK

Zirvede Türkiye'yi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın temsil etmesi bekleniyor.

Ayrıca zirveye her yıl olduğu gibi Türkiye'den iş dünyasının önde gelen isimleri de katılacak. Doğan Online Kurucusu ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu zirvede yer alacak.

ZİRVEDE NEDEN KONUŞULACAK?

Yatırımcılar, ABD-Çin ticaret savaşında Davos'un dönüm noktası olabilmesini ümit ederken, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan, Davos'ta ABD'nin ülkesine karşı başlattığı ticaret savaşının ne kadar zarar verdiğini ve bazı ekonomistlerin korktuğu kadar hızlı bir şekilde Çin ekonomisinin yavaşlayıp yavaşlamadığını anlatacak.

Popülizmin yükselişi ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci, teknolojideki gelişmeler, tıp alanındaki hızlı gelişmelerin toplumu dönüştürmesi, robotik gelişmeler, yapay zeka, dijitalleşme Davos Zirvesi'nde tartışılacak diğer konuları oluşturuyor.

ZİRVEYE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Avrupa'daki bazı sivil toplum kuruluşları WEF'in faaliyetlerini destekleyen yaklaşık bin şirkete "tamamen bağımlı" olduğunu iddia ediyor.

WEF'e standart üyelik 60 bin dolar (60 bin İsviçre Frangı) olarak açıklanırken, organizasyona stratejik ortak üyelik 600 bin dolara mal oluyor. Davos zirvesine katılmak içinde 27 bin dolar ekstra ücret talep ediliyor.

WEF'i eleştirenler, organizasyonun toplantılarının, buna Davos Zirvesi de dâhil, büyük şirketlerin para yatırarak gözden uzak bir şekilde hükümetlere lobi yapabilmesi için güvenli bir alan oluşturduğunu iddia ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Türkiye imf çin ABD Küresel liderler Dünya Ekonomik Forumu Davos