Deprem bölgesinde krediyle ev alanların durumu ne olacak?

Deprem bölgesinde krediyle ev alanların durumu ne olacak?
Maraş merkezli deprem, 10 ilde yıkımlara neden oldu. Banka kredisiyle ev alanların durumunun ne olacağı sorusu gündeme geldi. Sigortalı olduğu için bu kişilerin kredi ödemelerine gerek kalmayacak.

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen depremden 4 milyonu aşkın yapı etkilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 41 bin 791 bina için 'yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı' tespiti yaptı.

Deprem öncesi çektikleri konut kredisiyle aldıkları evleri hasar görenler, kredi ödemesinde sürecin nasıl işleyeceğini araştırmaya başladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet'e yaptığı açıklamada, bu durumdaki kişilerin kredi çektikleri evlerinin zaten DASK ve konut sigortası kapsamında olduğuna dikkat çekerek, "Kredi ödemelerini yapmalarına gerek kalmayacak. Ayrıca oluşan mağduriyet çerçevesinde hem DASK hem eşya bedellerini sigorta sisteminden alabiliyor olacaklar. Onlar için herhangi bir kayıp söz konusu olmayacak en azından maddi anlamda onları rahatlatacak bir durum var" dedi.

KREDİ KARTINDA DA DÜZENLEME YAPILMIŞTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ise depremden etkilenen 10 il için, kredi kartlarında uygulanan limite bağlı yüzde 20 ve yüzde 40 oranındaki asgari tutar ayrımını kaldırmıştı. 10 Şubat'ta açıklanan kararlara göre, kredi kartlarında herhangi bir limit ile ilişkilendirilmeksizin asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile bankalarca toplam kart limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşamayacak. Ayrıca, müşterilerin talebi halinde, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kâr payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmamasına karar verildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar