Deprem konutları için 124 ihale yapıldı

Deprem konutları için 124 ihale yapıldı
Deprem bölgesinde yapılacak konutlar için yapılan kamu ihale sayısı 124'e, parasal büyüklüğü ise 151 milyar liraya ulaştı. Sektör temsilcileri, konutların iktidarın iddia ettiği gibi bir yılda bitirilmesinin çok zor olduğunu söylüyor.

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından onbinlerce konut yıkıldı, yüzbinlercesi ağır hasarlı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, konutların bir yılda bitirileceğini öne sürerek, seçim kampanyasına dönüştürürken, firmaların davet edilmesi usulüyle ihaleler de devam ediyor.

3-7 Nisan tarihleri arasında pazarlık usulüyle 25 milyar TL'ye yaklaşan 17 ihale yapıldı. T24 yazarı Çiğdem Toker'in bugünkü yazısında aktardığı bilgilere göre, depremden sonra kamu ihalelerinin toplam sayısı ise 124'e yükseldi.

Toker, son duruma ilişkin şunları yazdı: "Bu ihaleler, TOKİ, Emlak Konut ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Son 17 ihaleyle birlikte, ağırlıklı TOKİ olmak üzere, deprem konutlarına yönelik kamu ihalelerinin sayısı 124'e, ihalelerde inşaat şirketlerinin verdiği teklifler üzerinden, bütçeden çıkacak olan ihale büyüklüğü 151,4 milyar TL'yi buldu. Bir yılda bitirme sözü verilen konutların mevcut ekonomik koşullarda bu sürede tamamlanmasının çok zor olduğu, sektör yetkilileri tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

İhalelerde verilen teklifler ile yaklaşık maliyetler arasındaki ilişkinin dengesiz olduğu, yaklaşık maliyet hesaplarının da sağlıksız olduğu iddia ediliyor. Bu iddianın gerçekliği kamu kaynaklarının haksız aktarımı anlamına geliyor."

Öne Çıkanlar