Deprem Sonrası İstanbul'da Büyük Göç Başladı: İki İlçeden Akın Akın Göç Ediyorlar

Deprem Sonrası İstanbul'da Büyük Göç Başladı: Bakırköy ve Zeytinburnu "İstenmeyen" İlçeler Listesinde!

Deprem Sonrası İstanbul'da Büyük Göç Başladı: İki İlçeden Akın Akın Göç Ediyorlar

Geçtiğimiz ay İstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, şehirde büyük bir paniğe yol açarken, İstanbulluların konut tercihlerini de derinden etkiledi. Evlerinde hasar olmamasına rağmen, vatandaşlar güvenli bölgelere taşınmak için emlakçıların kapısını çalmaya başladı. Özellikle Bakırköy ve Zeytinburnu gibi sahil şeridindeki ilçeler, deprem korkusuyla boşalan ve "istenmeyen bölge" ilan edilen yerler arasına girdi.


Uzman Görüşleri ve Vatandaşın Korkusu

Deprem Sonrası İstanbul'da Büyük Göç Başladı: İki İlçeden Akın Akın Göç Ediyorlar - Resim : 1
Deprem sonrası uzmanlar arasında beklenen büyük Marmara depreminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda görüş ayrılıkları yaşansa da, bu açıklamalar vatandaşların korku ve paniğini dindirmeye yetmedi. Gerçek Gündem'in bölgedeki emlakçılarla yaptığı görüşmeler, deprem korkusuyla evlerini boşaltan veya taşınamayıp "kadere teslim olan" birçok İstanbullu olduğunu ortaya koydu.


Bakırköy'de Sahil Hattından Kaçış


Bakırköy'de uzun yıllardır emlakçılık yapan bir isim, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: "Sahil hattımızda uzun uzun binalar var. Aslında bu binalar sağlam. Ancak zemin söz konusu olunca binanın sağlam olmasının önemi olmadığını düşünüyor vatandaş. Haklılar da. Deprem sonrası işimiz yoğunlaştı. Özellikle sahil hattında yaşayan kişiler evlerini terk etmek istiyor."

Ancak kentsel dönüşümün hızlandığı bu ilçelerde ev bulmanın kolay olmadığını belirten emlakçı, taşınma koşulları uygun olmayan birçok kişinin de çaresizce evlerinde kaldığını ekledi: "Onlar ise işlerini Allah'a bırakmış vaziyette."


Zeytinburnu'nda İç Kesimlere Yoğun Talep


Deprem nedeniyle vatandaşların terk ettiği bir diğer ilçe ise Zeytinburnu. Buradaki emlakçılar da, "Bize iş çıktı, iş çıktığına sevinemiyoruz. Her zamankinden daha büyük sorumluluk düşüyor bizlere de. Eskiden müşteri ev ister verirdik. Ama şimdi ev bulmak zor. Ayrıca bulduğumuz evlerin zemin etüt raporlarını, belgelerini hep incelemek zorundayız. Vatandaş depremden kaçarken taşındığı ev onun sonu olmamalı. Sahilden, iç kesimlere yoğun bir kaçış var. Bizler de yetişmeye çalışıyoruz" diyerek bölgedeki yoğun talebi ve sorumluluklarını dile getirdi.

Deprem korkusunun, İstanbul'un demografik yapısını ve emlak piyasasını derinden etkilemeye devam ettiği gözleniyor.