Dev uluslararası şirketlere vergi ödeme zorunluluğu: Bu ancak yüzyılda bir olur

Aralarında Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az yüzde 15 vergilendirilmesi konusunda 136 ülke anlaşmaya vardı.

Dev uluslararası şirketlere vergi ödeme zorunluluğu: Bu ancak yüzyılda bir olur

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), müzakereleri sonucunda dev uluslararası şirketlere vergi ödeme zorunluluğu çıktı. Uygulanması durumunda yıllık 150 milyar dolar ek vergi geliri getirmesi beklenen anlaşma, G-20 liderlerine sunulacak. Anlaşmaya 140 ülkenin 136'sı onay verirken, Pakistan, Kenya, Sri Lanka ve Nijerya kabul etmedi. OECD Vergi İşleri Direktörü Saint-Amans, vergi anlaşması için "Bu ancak yüzyılda bir olur" dedi.

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı OECD çatısı altında 140 ülkeden 136'sı, GAFA şirketleri olarak tanımlanan çok uluslu şirketlerin "yüzde 15 oranında küresel asgari vergi ödemesini" kabul etti. Cuma günü OECD tarafından açıklanan anlaşmanın Pandora Belgeleri'nin dünyanın gündemine oturmasından sonra gelmesi dikkat çekti.

YILLIK 150 MİLYAR DOLAR EK VERGİ

VOA'da yer alan habere göre; OECD tarafından yürütülen, Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi dev şirketlerin ilk harfinden adını alan ve "çok uluslu şirketlerden küresel vergi alınmasını içeren" GAFA vergisi müzakeresinden çıkan sonuç uygulanırsa yıllık 150 milyar dolar ek vergi geliri getirmesi beklenen anlaşma, G-20 liderlerine sunulacak.

VERGİ CENNETLERİNE KARŞI KÜRESEL ASGARİ VERGİ PROJESİ

OECD müzakereleri yıllardır sürüyor. Vergi cennetlerine ve damping stratejilerine karşı bir silah olarak tasarlanan küresel asgari vergi projesi, reformun ana unsurunu oluşturuyor. Ancak OECD tarafından varılan uzlaşma için ABD, Çin ve Hindistan'ın da aralarında olduğu ülkelerle son dakikaya kadar pazarlıklar sürdü. İrlanda, Macaristan, Polonya ve Estonya, teknik bir takım ek tavizlerle en geç ikna edilen ve anlaşmaya son katılan ülkeler oldu. Pakistan, Kenya, Sri Lanka ve Nijerya ise onay vermedi.

'TARİHİ BİR ANLAŞMA YAPTIK'

OECD açıklamada, yeni asgari vergi reformunun, "cirosu en az 750 milyon Euro olan şirketler için geçerli olacağı ve küresel olarak her yıl yaklaşık 150 milyar dolar ek vergi geliri elde edilmesini sağlayacağı" vurgulandı. Uzlaşma taslağına göre, özellikle cirosu 20 milyar Euro'yu aşan en karlı 100 çokuluslu şirketin gerçekleştirdiği karların dağıtımı konusunda çeşitli parametreler belirlendi. İlk yüzde 10, şirket genel müdürlüklerinin bulunduğu ülkelere gidecek. Ek karın yüzde 25'i tüketim ülkeleri arasında ciro düzeyine göre dağıtılacak.

OECD Vergi İşleri Direktörü Pascal Saint-Amans, Fransız BFM TV'ye yaptığı açıklamada, "Tarihi bir anlaşma yaptık. Bu ancak yüzyılda bir olur. Uluslararası vergilendirme konusunda, önümüzdeki yüzyıl için yeni kuralları koyduk" dedi.

'BU BİR VERGİ DEVRİMİDİR'

Bu projeye öncülük eden ülkeleriden birisi olan Fransa'nın Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Bu, dört yıllık yoğun müzakerelerin sonucudur. Bu bir vergi devrimidir. Çünkü geri dönmeyeceğiz. Sonunda, dijital devler, Fransa dahil, kar elde ettikleri ülkelerde adil vergi paylarını ödeyecekler. Asgari vergi oranı sayesinde, vergi optimizasyonuna karşı daha etkin bir şekilde mücadele edebileceğiz" dedi.

oecd vergi