DİSK: Asgari ücret 13 bin 200 lira olmalı

DİSK: Asgari ücret 13 bin 200 lira olmalı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını çarşamba günü yapacak. DİSK toplantı öncesi asgari ücretin yüzde 140 zamla 13 bin 200 liraya yükseltilmesi çağrısı yaptı .

Artı Gerçek - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK-AR tarafından hazırlanan raporu gazetecilerle paylaştı. Konfederasyonun genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeğinin unutulmamasını isteyen Çerkezoğlu "Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır" dedi.

'GELİRLER ERİMEYE DEVAM EDİYOR'

Çerkezoğlu, yüksek enflasyon karşısında işçilerin, kamu çalışanlarının ve emeklilerin gelirlerinin hızla erimeye devam ettiğini belirterek, "Yüksek enflasyon, bölüşüm ve gelir dağılımını da olumsuz etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

ÇALIŞANLARIN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ

Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışan sayısının ortalama yüzde 4 civarında olduğunu, Türkiye'de bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu aktaran Çerkezoğlu, maaşlarda ciddi iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLMALI'

Çerkezoğlu, emeklilerin de maaşlarına zam yapılması gerektiğini belirterek, "2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa'dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde en düşük emekli aylığı Hazine tarafından karşılanan destekle 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir" çağrısında bulundu.
Çerkezoğlu asgari ücret tespitinde uluslararası standartlara uyulması gerektiğini, ayrıca gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) oranının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

DİSK’İN ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ

DİSK’in asgari ücrete ilişkin talepleri başlıklar halinde şöyle sıralandı:

* Enflasyon tek haneye düşene kadar asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli.

* Asgari ücret belirlenirken dar gelirlilerin gıda enflasyonu ve kişi başına milli gelir esas alınmalı ve asgari ücretin büyümeden payını alması sağlanmalı.

* Bir evde iki çalışan olduğu varsayımından hareketle o eve en az yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmelidir.

* Asgari ücrete sağlanan veri muafiyetinin yanında asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmelidir.

* En düşük emekli ücreti asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

* Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar