Dolar 14,70 TL'nin altında: Yurtiçi piyasalarda dikkatler Merkez Bankası'nda
+GERÇEK - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üç yılın ardından ilk kez faiz artırmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Son enflasyon verisi yüzde 50'yi de aşarken piyasa bu toplantıda TCMB'nin politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmasını bekliyor.
Yurtiçi piyasalar Fed'in kararının ardından tüm dikkatini Merkez Bankası'nın faiz kararına çevirdi. Piyasa katılımcıları Merkez Bankası'nın politika faizini Mart toplantısında da sabit tutacağını öngördü.
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde Mart toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu.
Ankette yılsonu tahminini paylaşan 11 kurumun medyan beklentisi faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağı şeklinde belirlendi.
Ankette en düşük yılsonu tahmini veren kurum, ağustos ayından itibaren faiz indirimlerine başlanarak politika faizinin yılsonuna kadar yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise nisan ayında 200 baz puanla faiz artırımına gidilerek yılsonuna kadar politika faizinin yüzde 22 seviyesine kadar yükseltilmesi beklentisini paylaştı.
YABANCILAR DA PAS GEÇMESİNİ BEKLİYOR
Yabancı kurumlar da bu toplantıda faizin sabit tutulacağı yönünde görüş açıkladı.
Bu kurumlardan biri olan Commerzbank piyasalarda enflasyonun yüzde 40'ın üzerinde kalacağı beklentisinin bulunduğunu bu nedenlerle Perşembe günü TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te tutmasını beklediklerini ifade etti.
Commerzbank, Türk Lirası'nın aralık ayında çok dalgalı seyir izlediği, hükümetin bazı önlemleri devreye almasından itibaren de TL'nin stabil seyrettiğini belirtti. Banka, para biriminin Rusya'daki gelişmelerden şimdiye kadar çok etkilenmediğini belirtirken bazı olası etkilere dikkat çekti. Raporda Türkiye'nin ödemeler dengesinin enerji ve emtia fiyatlarına yüksek derecede duyarlı olduğu belirtildi.
ENFLASYON YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE, BEKLENTİLER YÜKSELİYOR
Son gelen veriler Türkiye'de tüketici enflasyonunun yüzde 50'yi aştığını göstermişti. Gerçekleşen enflasyona göre TCMB’nin sunduğu reel faiz eksi yüzde 40,4 ile gelişen piyasa ülkelerinin oldukça gerisinde bulunuyor.
Enflasyon yüzde 50'yi aşarken, enflasyona ilişkin beklentilerin de yükselmeye devam ettiği izlendi.
Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,06 iken, bu anket döneminde yüzde 40,47’ye yükseldi.
12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 24,83’te yüzde 26,43’e çıktı. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 15,42’den yüzde 17,03’e yükseldi.
FED ÜÇ YIL SONRA FAİZ ARTIRDI, ARALIKSIZ SIKILAŞMA MESAJI VERDİ
Fed, faizleri çeyrek puan artırdı ve bu yılın geri kalanındaki altı toplantı için faiz artışı sinyali verdi.
Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyeleri 1’e karşı 8 oyla 25 baz puanlık faiz artırıma kararı aldı. Fed böylece 2018’den bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard oyunu 50 baz puanlık faiz artışından yana kullandı.
Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Amerikan ekonomisi çok güçlü ve daha sıkı para politikasını kaldırmak için iyi bir konumda" dedi. Gerekirse politikayı daha hızlı sıkılaştırabileceklerini belirten Powell "Enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerinde yukarı yönlü baskının devam etme risklerine karşı dikkatliyiz" ifadelerini kullandı.
Fed’in ‘noktasal grafik’ adı verilen medyan projeksiyonları 2022 sonunda gösterge faizi yüzde 1,9 civarında öngörüyor.
Noktasal grafikte 2023’te faizin yaklaşık yüzde 2,8’e yükselmesi öngörülüyor. Fed, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunun küçülmesine önümüzdeki toplantılarda başlanabileceğini belirtti. Powell, FOMC bu konuda henüz karar almasa da küçülme sürecinin başlaması konusunda mayıs ayındaki toplantıda iyi bir konumda olacaklarını duyurdu.