Dolar yeniden 7 TL sınırında: Petrol fiyatlarında sert düşüş
Salgın sonrası ekonomilerin açılma planlarının ortaya çıkmasıyla oluşan iyimser hava petrolde yaşanan düşüşle sekteye uğradı. Yükselişini sürdüren dolar tekrar 7 TL sınırında...
Küresel piyasalarda dün yaşanan iyimser hava, petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisiyle bugün yerini karışık bir görünüme bıraktı. Dün ABD borsalarının artılarda kapanması sonrası petrol fiyatlarında yüzde 10'u bulan düşüşle birlikte ABD vadelilerinde bu sabah yatay seyir dikkat çekti.
Asya borsalarında ise Japonya'da kayıplar yaşanırken Çin borsaları artıda. Japonya'da bu sabah açıklanan mart ayı işsizlik oranı son bir yılın en yüksek seviyesine yükselmesi NIKKEI'deki kayıplarda başrol oynuyor.
BORSA İSTANBUL ARTIDA AÇILDI, DOLAR 7 TL SINIRINDA
Petrol fiyatlarında sert hareketlerin kafaları karıştırdığı küresel piyasalarda yön bulma arayışı sürerken Borsa İstanbul güne yüzde 0,45'lik artışla 101 bin 722 puandan başladı.
Dün borsalardaki alıcılı seyre rağmen yükselişini sürdüren ve 6,95-6,99 bandında dalgalanan dolar/TL kuru, bugüne de 6,99 seviyelerinin üzerine başladı. Merkez Bankası'nın geçen hafta 100 baz puanlık beklentinin üzerindeki faiz indirimiyle dolar 7 sınırına dayanmış, çarşamba akşamı da New York seansında 7.0077'yi test etmişti.
Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı takip edilecek. Salgının ekonomilerde yarattığı tahribatı önlemek için önemli adımlar atan iki Merkez Bankası'nın yeni adımlar atıp atmayacağı izlenecek.
Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayacak.
GÖZLER HAZİNE İHALELERİNDE OLACAK
Yurt içi piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmazken gözler dün rekor talep gören Hazine ihalelerinde olacak. Bankacılık Düzenlene ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankalara yönelik aktif rasyo düzenlemesi sonrası yoğun ilgi gören ihalelerde dün Hazine iki ihale sonrası 11 milyar lira borçlanmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün ise 2 yıl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını ve 6 ay vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirilecek.
PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YÜZDE 10'U GEÇTİ
Ekonomilerin yeniden açılması için pozitif haber akışına rağmen petrol piyasalarında işler yeniden karışmaya başladı. ABD ham petrolü yüzde 13 civarı düşüşle 11 dolara geriledi. Son haftalarda her türlü haber akışına çok sert tepkiler veren petrol piyasasında bugünkü düşüşte.
Petrol fiyatları, petrol depolama kapasitesinin hızla dolma noktasına yaklaştığı bir ortamda, en büyük petrol destekli borsa fonunun (ETF) beklenmedik bir şekilde en aktif petrol kontratı varlıklarını satmaya başlaması ile birlikte varil başına 11 doların altına indi.
Geçen haftanın ikinci yarısında yeniden toparlanarak yükselişe geçen petrol fiyatları, bugün yüzde 10'u aşan düşüşler yaşıyor. ABD'de petrol depolama kapasitesinin her geçen gün artmaya devam etmesi petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu gelişmeye ek olarak dün ABD'nin en güçlü ETF fonlarından biri olan The United States Oil Fund LP, elindeki tüm haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratlarını satması petrol kontratlarında satışlara sebep oldu. ABD ham petrolünde haziran ile temmuz vadelerinde makas yeniden açılmaya başladı. Geçen hafta petrol fiyatlarının tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına inmesine neden olan fiyat çöküşünün tekrarlanabileceğine yönelik korkular arttı.
Sabah saatleri itibarıyla Brent petrolün varili yüzde 4 civarı düşüşle yeniden 20 doların altına gerilerken ABD ham petrolü haziran vadede yüzde 12 civarı düşüşle 11 dolar seviyelerine kadar düştü.
Petrol, koronavirüs salgınının, benzinden ham petrole, her şeyin talebinin, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik küresel çabalara rağmen, buharlaşmasına neden olmasından dolayı bu yıl değerinin neredeyse yüzde 80'ini kaybetti. Dünyanın en büyük üretici ülkeleri piyasayı dengeye getirebilmek için önümüzdeki ayın başından itibaren günlük petrol üretimini kısma kararı aldı, ancak tüketimdeki çöküş tüm dünyada petrol depolama tesislerinin dolmasına yol açan arz bolluğuna neden oldu.