Dolar/TL dört ay sonra ilk kez 3,90'ı aştı
Dolar/TL güne 3.88'lerde başlarken daha sonra 3.9008'i test ederek 4 Aralık'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Euro rekor tazelemeye devam ediyor.
EKONOMİ - Dolar ve faizde geçen hafta başlayan satış baskısı bu hafta da devam ediyor. Tahvil faizlerinde yukarı yön isteği sürerken Türk Lirası kayıplarını artırdı.
Faizlerdeki yükselişin etkisiyle dolar/TL 3.9008 ile 4 Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dolar kuru rekor seviyeyi 22 Kasım 2017'de 3.9830 ile görmüştü. Euro 4.8250 ve sterlin 5.4520'ye yükselerek TL karşısında tarihi zirvelerini gördü. Döviz sepeti de 4.3625 ile rekor yineledi.
YIL SONU DOLAR TAHMİNİ 4.10 TL
Dolar kuru saat 3.89'lu seviyelerde işlem görürken, euro 4.8144 ve sterlin 5.4338'den işlem gördü. Dolar kurundaki yükselişlerin etkisiyle dün 165,9 lira ile tarihi zirvesine çıkan altının gram fiyatı 165,4 lira seviyesinde yer aldı.
KIRILGANLIK YÜKSEK
Ekonomik göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi TL varlıkları baskı altında bırakıyor. Analistler, zayıf performansın değişeceğine dair bir işaret bulunmadığını vurguluyor.
Uzmanlara göre, enflasyon ve cari açık gibi büyük iç sorunlar TL'de kırılganlığı artırıyor. Buna bağlı olarak dışarıdan gelen olumsuzluklar karşısında negatif ayrışma güçlü oluyor.
TRUMP ETKİSİ
TL lehine tek olumlu gelişme ise ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un görevden alınmasının ardından doların bir miktar değer kaybetmesi oldu. Hafta başında 90 üstüne yerleşmeye çalışan dolar endeksi kararın ardından hafif geriledi. Endeks 89,90'de yer alıyor.
Diğer taraftan aynı gelişme Trump yönetiminin daha hızlı korumacı adımlar atabileceği beklentisini güçlendirerek ticaret savaşları endişesini besliyor ve bu da gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.
DOLAR/TL'DE NE BEKLENİYOR?
Fed'e ilişkin endişeler ile yurt içi risklerin TL'yi kırılgan yaptığını söyleyen Global Menkul Değerler Araştırma Analisti Rıdvan Baştürk, "Aslında doların global bazda değer kazanmadığı hatta değer kaybettiği günlerde TL'de negatif bir ayrışma olduğunu görüyoruz. Bu hafta TL, dolar karşısında yüzde 2 civarında kayıp yaşadı. TL'yi en yakın izleyen para birimleri yüzde 0.77 ve yüzde 0.25 kayıpla sırasıyla Rus Rublesi ve Güney Afrika Zarı oldu. Buradan da anlayabileceğimiz gibi hareket küresel değil, TL bazında bir hareket. Sepet kurun yeni tarihi zirvelere yükselmesi de bu durumu onaylıyor" dedi.
Baştürk, TL'deki mevcut ayrışmaya birçok sebep gösterilebileceğine değinerek, şu şekilde konuştu: "Artan jeopolitik riskler, enflasyonun çift hanelerde kalması ve TCMB'nin aksiyon almaması, diğer yandan cari açıkta izlenen yüksek seyir ve 215 milyar dolarlık finansman ihtiyacı TL üzerinde baskı oluşturuyor."
Baştürk, kısa vadede 3.85 üzerinde kalındığı sürece geri çekilmelerin alım fırsatı vermeye devam edebileceğini belirtirken, direnç olarak 3.90'ı izlediklerini, bu seviye üzerine gelebilecek kapanışlarda 3.93-94 bandına yerleşme gözlenebileceğini aktardı.
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de, yurt dışı ortam, içeride de enflasyon ve cari açıktaki bozulmanın TL'deki zayıflığın ana sebebi olduğunu söyledi. Tözge "eğer yurt dışında düşük risk iştahı devam ederse TL gelişen piyasa paraları arasında zayıf halka olmaya devam edebilir. Sepet bazında da ve euroda da yeni zirve yaptık. Makro gelişmeler ve yurt dışında risk iştahının seviyesiyle TL zayıf kalmaya devam edebilir. 3.90 kritik seviye olarak görünüyor" dedi.