Döviz rezervleri beş yıldır azalıyor
Türkiye son beş yıldır cari açığı rezervleriyle finanse ettiği için Merkez Bankası döviz rezervleri yüzde 36 azaldı. Bu durum ülkeyi kur şoklarına açık hale getirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervleri 2013’ten beri sürekli azalıyor. 2013’te 110,4 milyar dolar olan TCMB rezervleri 2018 yılında yüzde 36 oranında azalarak 70,8 milyar dolara indi. Azalmanın temel sebebi cari açığının resmi rezervler ile finanse edilmesi oldu.
Mayıs 2013 tarihinde Amerikan Merkez Bankası (Fed) daha önce 0’a düşürdüğü faizleri artıracağını açıklamış, bu durum gelişmekte olan ülkelere akan yabancı paranın kıtlaşmasına sebep olmuştu. Birgün gazeteisnde yer alan habere göre, cari açığını yabancı sermaye fonlarıyla finanse eden Türkiye o günden beri cepten yiyor. Ancak döviz rezervleri sınırsız olmadığı için durum sürdürülebilir değil.
KATILIM BANKALARINDAKİ DÖVİZ HESAPLARI ARTIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, önceki gün adım adım İzmir toplantısında Albayrak, "Al işte şimdi kara kara düşünüyor. ‘6’dan dolarlar aldık, ne yapacağız şimdi dolar 5’lere düştü’. Siz tutmaya devam edin elinizde o dolarları bakın ne olacak. Bu iş böyle. Siz daha çok beklersiniz" ifadesini kullandı.
Albayrak'ın bu açıklamayı yapmasına karşın özellikle faizsiz bankacılıkla gündeme gelen ve son yıllarda hükümet desteği ile büyüyen katılım bankalarındaki dolar cinsinden katılım hesaplarını artıyor. Buna göre doların sert yükseldiği ağustos ayında katılım bankalarında dolar hesabı olan gerçek kişiler dolarlarını sattı.
Ancak 17 Ağustos'tan bugüne gerçek kişilerin katılım bankalarında tuttuğu dolar hesapları her hafta artış gösterdi. 17 Ağustos’ta 4 milyar 144 milyon dolar olan dolar hesabı 8 şubata dek yüzde 31 artış göstererek 5 milyar 443 milyon dolara ulaştı.
Böylece faizsiz bankacılık hizmeti sunan katılım bankalarında hesabı olan gerçek kişiler son dört ayda 1 milyar 299 milyon dolar satın almış oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)