Eğilmez: Dünya 0 faiz verirken yüzde 5,88 faiz verirseniz elbette çok yüksek talep gelir

Eğilmez: Dünya 0 faiz verirken yüzde 5,88 faiz verirseniz elbette çok yüksek talep gelir
Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yılın ilk eurobond ihalesine çok yüksek talep gelmesini ve 3,5 milyar dolar satış yapılmasını sosyal medyada eleştirdi.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yeni yılın ilk yurtdışı borçlanmasına ilişkin detayları açıkladı. Buna göre çift dilimli 2026 ve 2031 vadeli dolar cinsi eurobond ihracında toplam satış tutarının 3,5 milyar dolar oldu. Toplam talep 15 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

Ocak 2026 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 4,75, getiri oranı yüzde 4,90 olarak, Haziran 2031 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 5,875, getiri oranı ise yüzde 5,95 olarak gerçekleşti. Hazine'nin açıklamasına göre toplam yatırımcı talebi, uluslararası sermaye piyasalarında şu ana kadar gerçekleşen ihraçlara gelen en yüksek yatırımcı talebi oldu.

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hazine'nin eurobond ihracına talebin yüksek geldiği yönündeki açıklamalarını eleştirdi.

Eğilmez, dünyada faizlerin çok düşük olduğuna dikkat çekerek, "Hazinenin ihraç ettiği 3,5 milyar dolarlık tahvile yüksek talep gelmiş. Dünyada euro faizlerinin yüzde 0 olduğu bir ortamda beş yıllık tahvile yüzde 4,75, 10 yıllık tahvile yüzde 5,88 faiz verirseniz talep elbette çok yüksek olur" dedi.

Tahvil dilimlerine toplamda 300’den fazla yatırımcı, 15 milyar ABD Dolarının üzerinde talep gösterdi. Tahvilin yüzde 35’i İngiltere, yüzde 33’ü ABD, yüzde 16’sı diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 10’u Türkiye ve yüzde 6’sı diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

2020'de yurt dışı piyasalarda toplam dört kez borçlanmaya çıkılırken Hazine'nin yabancı para cinsinden toplam borçlanması 8,75 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Bu yıla ilişkin finansman programı çerçevesinde 2021 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 10 milyar dolar finansman sağlanması öngörülmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar