Dünya Bankası Direktörü Lopez: Türkiye'de yoksullar orantısız baskı altında
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'de yoksul kesimin yüksek enflasyon nedeniyle orantısız baskı altına olduğunu söyledi. Lopez "Enflasyona sabretmek zor, alternatifi daha kötü" dedi.
Artı Gerçek - Dünya Bankası, Türkiye'ye 2024-28 döneminde 18 milyar dolarlık ek kredi verecek. Daha önceki krediyle birlikte bu miktar 35 milyar doları bulacak.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, gazeteci Murat Yetkin'in, Dünya Bankası'nın Türkiye sağlayacağı finansmana ilişkin sorularını cevaplandırdı. Yetkinport'ta yayınlanan röportajda, Lopez'in özellikle yüksek enflasyon ve yoksullağa ilişkin değerlendirmesi dikkat çekti.
"Son aylarda ve yıllarda yaşanan yüksek enflasyonun toplumun daha yoksul kesimlerini orantısız bir şekilde etkilediğine de değinmem gerekiyor" diyen Lopez, şu yorumda bulundu: "Birçok insan için bunun kolay olmadığını ve gerekli sabır ve azmi istemenin zor bir istek olabileceğini biliyorum. Ancak dürüst olmak gerekirse bunun alternatifinin çok daha kötü olacağını düşünüyorum. Sürdürülebilir bir şekilde istihdam yaratmak istiyorsak, ekonomik kaynakların ülkede verimli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamamız gerekecek ve enflasyon yüksekken bunu yapmak çok zor. Enflasyon düştükçe ve ekonomi yeniden canlandıkça bu, enflasyonla mücadeleye daha da yardımcı olacak ve istihdam yaratılmasına yardımcı olacaktır."
ÖNE ÇIKAN 4 TESPİT
Murat Yetkin, Lopez'in verdiği yanıtlarda 4 konunun öne çıktığını belirterek, bunları şöyle özeledi:
1- Dünya Bankası (DB) halen Türkiye’nin yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile boğuştuğu ve bunun yoksul kesimleri “orantısız” baskı altına aldığını düşünüyor;
2- Lopez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomik krizden çıkış için dar gelirlere “sabret” demesinin zor olduğunu ama “alternatifinin daha kötü olduğunu” vurguluyor;
Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da DB-IMF toplantıları için ve 18 Nisan’da, yani bugün yapılacak G20 ülkeleri ekonomi bakanları ve merkez bankası başkanları toplantıları için Vaşington’da. O arada hem Vaşington hem Nev York’ta 31 Mart seçimleri sonrasında küresel yatırımcılarla ilk toplantılarını yapıyorlar.
3- DB’nın ihracat ve dolayısıyla üretim kapasitesini artıracak yeşil projelerde
4- Hükümetin önerdiği ve geri çevrilen proje bulunmuyor, yani desteklenen projeler hükümet ve DB arasında ortaklaşa belirlenmiş olanlar.
RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ