Dünya Bankası'ndan karamsar Türkiye tahminleri
Dünya Bankası, finansal stresin gecikmeli etkilerinin büyüme üzerinde görüleceğini belirtti, Türkiye için son 10 yılın en düşük büyüme tahmininde bulundu.
Dünya Bankası'nın, "Küresel Ekonomik Görünümler - Ocak 2019" raporunda 2018, 2019 ve 2020 yılları için küresel ekonomik büyüme sırasıyla yüzde 3.0, yüzde 2.9 ve yüzde 2.8 düzeylerine indirildi. Dünya Bankası raporunda 2021 için büyüme öngörüsü de yüzde 2.8 olarak açıklandı.
Raporun Türkiye bölümünde ise, yaşanan finansal stresin gecikmeli etkilerinin 2019'da büyüme üzerinde görüleceğine işaret edilen değerlendirmede, yüksek enflasyon, yüksek faizler, düşük güven, azalan tüketim ve yatırıma dikkat çekildi.
DAHA YÜKSEK BİR BELİRSİZLİK VAR
Dünya Bankası, yüksek yurt içi ve dış kırılganlıklar dikkate alındığında Türkiye'nin ekonomik görünümü için alışılagelenden daha yüksek seviyede bir belirsizlik bulunduğunu ifade etti.
Bugün yayınlanan Türkiye raporunda 2019 yılı büyümesinin yüzde 1,6 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşeceği beklentisine yer veren Dünya Bankası, özel sektör yurt içi talebinin 2019'da keskin bir şekilde düşeceğini ve bunun kamu tüketimi ile dış talep tarafından telafi edilmeye çalışılacağını öngördüklerini vurguladı.
DÜNYA BANKASI TÜRKİYE BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
Türkiye Hükümeti'nin 2018 Eylül ayında yayınladığı Yeni Ekonomik Program'ın makro istikrarın yavaş yavaş yeniden tesis edilmesi için iyi bir temel oluşturduğunu belirten Dünya Bankası, "YEP üzerine inşa edilmiş, tutarlı bir ekonomi politikaları paketi Türk ekonomisinde düzenli bir ayarlamayı sağlayabilir" ifadelerini kullandı.
Raporunda Türkiye ekonomisinde büyümenin 2020'de yüzde 3'e toparlanacağı beklentisine yer veren Dünya Bankası, enflasyonun ise 2019'da ortalama yüzde 19 ve 2020'de ortalama yüzde 11 olacağı tahmininde bulundu.
Özel sektör tüketiminin 2019'da sadece yüzde 1,2 büyüyeceğini, aynı dönemde kamu harcamalarının yüzde 5,6 ve ihracatın yüzde 8 artacağını tahmin eden Dünya Bankası, ithalatta büyümenin ise yüzde 1,2 seviyesinde kalacağını öngördü.
Dünya Bankası'nın 2020 yılı için ise özel tüketimde artış beklentisi yüzde 2,7, kamu harcamalarında büyüme beklentisi yüzde 2,3, ihracatta artış beklentisi yüzde yüzde 6,0 ve ithalatta büyüme tahmini yüzde 5,2 oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)