Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye salgın kredisine onay
Dünya Bankası, Covid-19 pandemisi için Türkiye’ye verilmesi planlanan krediyi onayladı. 24 Nisan’da onaylanan kredinin miktarı 100 milyon dolar olarak açıklandı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi için Dünya Bankası, Türkiye’ye önemli bir krediyi onayladı. 24 Nisan’da onaylanan kredinin miktarı ise 100 milyon dolar olarak açıklandı. Dünya Bankası’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre kredi, Türkiye’nin Covid-19 pandemisinin sağlıkla ilgili etkilerine karşı aldığı önlemleri desteklemek için hazırlandı.
Onaylanan Acil Covid-19 Sağlık Projesi, Dünya Bankası’nın 2 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı 14 milyar dolar tutarındaki küresel Hızlandırılmış Fonu'nun bir parçasını oluşturdu.
Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame kredi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu finansman Türkiye’nin etki azaltma ve hastalık yönetimi olanaklarını güçlendirerek Covid-19 pandemisinin potansiyel olarak yüksek sağlık ve insan maliyetlerinden kaçınma kapasitesini güçlendirecektir. Bu proje ile desteklenen önlemlerle insanların hayatlarını kurtarılmasına katkıda bulunacağımızı umut ediyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak 100 milyon dolarlık kredi, Covid-19 pandemisinin yayılma hızını kesmek ve sağlık sisteminin vakaları tespit ve tedavi etme kapasitesini güçlendirmek için hükümeti desteklemeye yönelik iki bileşenden oluşuyor.
Birinci Bileşen olan 98 milyon dolarlık kredi dilimi Acil Covid-19 Müdahalesi için kullanılacak. Burada Covid-19 salgınından etkilenen vakaların teşhisi ve triajı için sağlık sisteminin acil olarak ihtiyaç duyduğu tıbbi cihaz, malzeme ve eğitim hizmetlerinin sağlanması amacıyla, test ve takip sistemlerinin güçlendirilmesi ve ön safta sunulan hizmetler için ihtiyaç duyulan cihazların temini; yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tanısı ve tedavisi için ihtiyaç duyulan tıbbi cihazların ve malzemelerin finansmanı yoluyla hastalık yönetiminin ve tedavisinin desteklenmesi gibi amaçlar hedefleniyor.
İkinci Bileşen olan 2 milyon dolarlık Proje Yönetimi, İzleme ve Değerlendirme dilimi projenin uygulanması ve kaydedilen ilerlemenin izlenmesi ve değerlendirilmesi için ihtiyaç duyulacak insan kaynakları ile idari kaynaklarını destekleyecek.