Dünya iklim için seferber oldu

Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceği öne sürülen ABD Başkanı Donald Trump'a dünya liderlerinden uyarı üzerine uyarı yağıyor…

Dünya iklim için seferber oldu

EKONOMİ - ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceği ile ilgili iddialar dünya liderlerini harekete geçirdi. Trump'ın anlaşmadan çekilmemesi yönünde hem liderlerden hem de çevre örgütlerinden açıklamalar geliyor.

Almanya’da temaslarda bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, iklim değişikliğiyle mücadele için ‘uluslararası bir sorumluluk’ olduğunu söyledi. Li, "Çin, adım adım 2030 hedeflerine ulaşmak için Paris Anlaşması’nda verdiği taahhütleri yerine getirmeye devam edecek. Tabii bunu diğerleriyle işbirliği içinde yapmayı umuyoruz" dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından Trump’ı da etiketleyerek, "Lütfen iklim değişikliği politikasını bozma" mesajını paylaştı.

83 ÜLKE YERYÜZÜNDEN SİLİNECEK

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, ABD Başkanı Donald Trump’a Paris’te imzalanan İklim Anlaşması'ndan ayrılmaması çağrısında bulundu. Juncker, Berlin'de katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD ile göz hizasında konuşmak için bazı şeyleri kontrol altına almak gerektiğini söyledi.

Transatlantik ilişkilerin sürmesinden yana olduğunu ifade eden Juncker, "Ancak, Amerikan Başkanı önümüzdeki birkaç saat veya günler içinde Paris Anlaşması’ndan çekileceğini bildirmesi durumunda, bunun böyle olamayacağını söyleme görevi Avrupa'nındır" diye konuştu. İklim değişiminin tehlikelerine dikkat çeken Juncker, burada sadece Avrupalı insanlığın geleceği değil, özellikle bunun başka yerlerde yaşayan insanların geleceğiyle ilgili bir durum olduğunu kaydetti. Juncker, "İklim değişimine karşı kararlı mücadeleyi yola koyamazsak 83 ülkenin yeryüzünden kaybolma riski var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 2016 yılında yürürlüğe giren söz konusu anlaşmadan çıkmasının üç dört yıl sürebileceğine işaret eden Juncker, "öncelikli Amerika" ve "şimdi ben kayboluyorum" şeklindeki düşüncenin olamayacağını ABD Başkanı'na G7 zirvesinin düzenlendiği İtalya'nın Taormina kentinde anlattıklarını kaydetti. Bu girişimin başarılı olmadığının görüldüğünü belirten Juncker, "Ancak yasa yasadır. Buna hepimiz uyacağız. Yasal olan ve uluslararası anlaşmalarda yer alan her şey yalan haber (fake news) değildir. Buna uyulması lazım" ifadelerini kullandı.

TRUMP: KARARIMI AÇIKLAYACAĞIM

ABD Başkanı Donald Trump'ın, iklim değişikliğini önlemek için geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Öte yandan, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Trump, "Paris Anlaşması ile ilgili kararımı birkaç gün içinde açıklayacağım. ABD'yi yeniden büyük yapalım!" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan metin konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı. İklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen anlaşma, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girmişti. Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

ÇİN VE AB’DEN ORTAK AÇIKLAMA

Çin ve Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün hakkındaki nihai kararı vermesi beklenen Paris iklim değişikliği anlaşmasına sahip çıkan ortak bir açıklama üzerinde uzlaşmaya vardı. Açıklamada, bu anlaşmanın "hiç olmadığı kadar önemli bir zorunluluk" olduğu söylendi. Dünya Trump’ın kararını beklerken, bir yandan da AB – Çin zirvesi de Brüksel’de devam ediyor. Zirve’nin yarın açıklanacak olan ortak açıklaması ise basına sızdırıldı. AB-Çin İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Ortak Açıklaması’nda AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca, açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelenin ve temiz enerji dönüşümünün artık kaçınılmaz olduğu da belirtiliyor. Bu açıklama, Trump’un kararı ne olursa olsun Paris Anlaşması ve İklim eyleminin giderek güçlenmeye devam edeceğini de gözler önüne seriyor.

Açıklamadan önemli notlar şöyle:

- AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını tekrar ortaya koydu ve uygulama konusunda işbirliklerini arttırma kararı aldı.

- AB ve Çin, Anlaşma’yı ve iklim değişikliği ile mücadeleyi "istihdam yaratmak, ekonomik büyüme ve yatırım için çok önemli" fırsat olarak gördüklerinin altını çizdi.

- AB ve Çin "politik, teknik, ekonomik ve bilimsel alanlarda daha etkin ve yoğun bir işbirliği" yapacaklarını belirtiyor.

- "Tüm tarafları, Paris Anlaşması’nı savunmaya, Ulusal Bildirimlerini uygulamaya ve çabalarını arttırmaya" davet ediyorlar.

Açıklama metninde özellikle iklim finansmanına da dikkat çekiliyor. AB ve Çin ilk defa, gelişmekte olan ülkelerle üçlü temiz enerji kalkınma işbirliği için ortak bir karar açıkladı. Açıklamada, "AB ve Çin, diğer gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Afrika ülkelerine, en az gelişmiş ülkelere ve küçük ada devletlerine, ulusal kalkınma ve iklim planlarına uygun bir biçimde sürdürülebilir enerjiye erişim, enerji verimliliği ve düşük karbonlu ekonomi alanında destek vermek için işbirliği yapacak" dendi. Üçlü işbirliği, gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarında yaptığı faaliyetlere kalkınmış ülkeler de dahil olduğunda oluşan işbirliği biçimi olarak tanımlanıyor.

Dünyanın farklı yerlerinden iklim mücadelesi yürüten kuruluşların temsilcileri de konuyla ilgili görüşlerini aktardı:

Rockwool International Başkan Yardımcısı Mirella Vitale, "Tabi ki, ABD’nin Paris’te kalmasını tercih ederiz, ancak, küresel emisyonları hızlı bir biçimde azaltmak konusundaki küresel görüş birliği bize her koşulda umut vermeye devam edecek. Enerji verimliliği, iklim değişikliğini önlemek için en uygun maliyetli yöntemlerin başında geliyor ve AB’nin liderlik alıp enerji verimliliğini arttırması ile daha da cesaretleniyoruz. İklim eyleminden geri dönüş olmadığını hepimiz biliyoruz" dedi.

Greenpeace Doğu Asya'dan İklim Politikaları Uzmanı Li Shuo, "ABD’nin iklim eyleminden geri çekilmesi, tüm diğer ülkelerin iklim değişikliği konusunda liderlik göstermesini gerektiriyor. Şu anda, Brüksel ve Pekin arasında yeni bir liderliğin somut adımlarının atıldığını görüyoruz. Bu açıklama, iki tarafın da iklim değişikliğini ciddiye aldığını ve önceliklendirdiğini gösteriyor. İşbirliğinde yeni bir seviye görüyoruz, bu ancak Brüksel ve Pekin yerel çabalarını da aynı şekilde arttırmalı. Bugün burada atılan adım, uluslararası emisyon azaltımı için çok önemli bir adım" açıklamasında bulundu.

Uluslararası İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu CEOsu Stephanie Pfeifer de, "Dünyanın en büyük ekonomilerinden iki tanesi, Trump’ın kararına hiç önem vermeyerek, düşük karbonlu ekonomiye dönüşüm için çabalarını artırıyor. 18 trilyon dolardan fazla yatırımı olan kurumsal yatırımcılar olarak, üyelerimiz hem dünya hem de ekonomilerimiz için neyin doğru olduğunu biliyor. Düşük karbonlu yatırımları destekleyen ve bu yatırımlar için uygun politik ortam yaratan hükümetlere ihtiyacımız var. AB ve Çin’in yaptığı bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyor, diğer hükümetleri de Paris Anlaşması’na bağlılıklarını güçlendirmeye davet ediyoruz" dedi.

trump çin ABD uyarı iklim değişikliği Paris İklim Anlaşması