Ekonomik kriz, seyyar lezzet tezgahlarını da vurdu: ‘Turistler olmasa iş yapamayız’

Balık ekmekçi, simitçi, kestaneci… Sadece restoran ve kafeler değil sokaktaki seyyar yiyecek tezgahları da ekonomik krizden etkilendi. Esnaf yerli halkın fiyat sorup gittiği belirterek, “Turistler olmasa iş yapamayız” dedi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL – Hayat pahalılığı ve ekonomik kriz milyonlarca insanın yaşamını zorluyor. Alım gücünün düşmesi insanlarda birçok harcama alışkanlığını değiştirirken geçmişten günümüze İstanbul’un kültürel özellikleri içerisinde yer alan seyyar lezzet tezgahları da satış yapamaz duruma geldi.

BALIK EKMEK SATICISI: YERLİLERDE PARA YOK

40 yıldır balık ekmek satan Aslan Kaplan, “Turistler olmasa işimiz olmuyor. Çünkü yerlilerde para yok” diyerek satışlarındaki müşteri alışkanlığının nasıl değiştiğini özetledi. Esnaf Kaplan, “Emekli biri gelip fiyat soruyor ‘100 lira’ olduğunu söylüyoruz tezgahın diğer bir tarafından geçiyor. İsterseniz burada benimle birlikte akşama kadar bekleyin. Çoğu sadece kişi fiyat soruyor. Öğrenciler gelip ‘indirim yapar mısınız’ diye soruyor. Ben de ikram ediyorum” dedi.

Kaplan şöyle devam etti:

“Burası Karaköy. İstanbul’un beynidir insan geçişi çok fazla. İstanbul esnafı iş yapabiliyor çünkü turist var. Ülkemizin insanı mağdur, ömür boyu çalışıp emekli oluyor bir gün bir balık ekmek yiyemiyor” dedi.

SİMİTÇİ: EN UCUZ YİYECEK SİMİT OLDUĞU İÇİN...

Karaköy’deki diğer durağımız bir simitçi tezgahı oldu. Simit satışlarında pek bir değişiklik olmadığını ifade eden esnaf, satışların düşmemesinin nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“En ucuz şey simit şu anda. Diğer şeyleri yemeye kalktığında 50 lira 100 liranın altında yiyecek bir şey yok, mecburen simide dönüyor.”

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi üzerinde seyyar kestane tezgahı olan Bekir isimli satıcı da, “Tabii eskiden daha hareketliydi. Bundan 10, 15 sene, hatta beş sene önce bile daha hareketliydi. Bazen artıyor bazen azalıyor” diye bilgi verdi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar