Ekonomistler değerlendirdi: Parayı enflasyona karşı koruyacak araç kalmadı, kaybetmeye mahkumuz
Yurttaşın parasını yüzde 79,6 enflasyona karşı koruyabilecek enstrüman kalmadı. Ekonomistlere göre, Türkiye'de hiçbir dönem böyle bir yoksullaşma ve adaletsiz kaynak paylaşımı yaşanmadı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk altı ayında tüm yatırım araçları kaybettirdi. Yani vatandaşların paralarını yıllık yüzde 79.6 enflasyona karşı koruyabilmeleri için ellerinde hiçbir enstrüman kalmadı.
Dolar, yurt içi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde -16,10, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde -1.52 oranıyla yatırımcısına en az kaybettiren yatırım aracı oldu.
Aynı dönemde mevduat faizi (brüt) ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29.41, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17.14 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
AKP REJİMİNDE KAYBETMEK ORTAK PAYDA OLDU
Halktv.com.tr'de yer alan habere göre, iktisatçı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Hayri Kozanoğlu, AKP rejiminde toplumun ortak paydasının kaybetmek haline geldiğini belirterek, "Finansal yatırım araçlarının reel getirilerinin eksi olması, tasarruf sahiplerinin seçeneksiz kalınca neden gayrimenkul ve ikinci el araba dahil reel varlıklara yöneldiğini gösteriyor. Belki bir de bu konularda deneyimli yabancı fonların neden ellerini çabuk tutup Türkiye’den uzaklaştıklarını açıklıyor" dedi.
Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de, geliri yüksek olanların varlık enflasyonu sayesinde gayrimenkul ve araç yatırımı sayesinde kazandığını belirterek, "Ancak normal vatandaşlar çatır çatır enflasyonun altında eziliyor, gelirlerini koruyamıyorlar. Haziran ayında 5 bin 500 liraya yükseltilmesiyle asgari ücretli henüz kaybetmemiş görünüyor şu anda. Ağustos enflasyonu da mevsimsel etkilerle (doğalgaz, sebze-meyve fiyatları vb) yavaş geçer ancak eylül ayında asgari ücretin de eriyeceği kesin. Kaldı ki, reel sektörde birçok şirket asgari ücretteki gibi yüzde 30 da zam yapmadı" diye konuştu.
KİTLELER YANLIŞ POLİTİKALARIN BEDELİNİ YILLARCA ÖDEYECEK
Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Cem Başlevent de Türkiye’de böyle bir yoksullaşma ve adaletsiz kaynak paylaşımının benzerinin yaşanmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Ekonomi yönetimi ‘Faiz artırımı olsaydı gelir dağılımı bozulacaktı’ gibi bir açıklamayla savunuyor kendini ama gerçekte durum tam tersi. İşin kötüsü, farklı politikalar uygulanmaya başlasa dahi gelir ve servet dağılımının eski haline gelmesi çok zor. Genis kitleler yanlış politikaların bedelini 10 yıllarca ödeyecek. Asgari ücreti enflasyon kadar artırarak, belli kesimlere sosyal yardım yaparak ve toplu konut projeleriyle toplumsal adaleti sağladığını düşünen bir yönetim var. Keşke o kadar basit olsaydı."
YILLIK BAZDA EN FAZLA KAZANDIRAN KONUT OLDU
Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından son bir yıllık yatırım araçlarının reel getirilerini İstanbul Ticaret Odası'nın ölçtüğü İstanbul enflasyonu ile hesaplayarak oluşturduğu bir tablo paylaştı.
Buna göre, son bir yılda İstanbul’da konut fiyatları yüzde 33.2 ile getiri şampiyonu oldu. Onu yüzde 2 getiriyle dolar ve kur korumalı mevduat (KKM) izliyor. Altın yüzde -1.6 ile yatırımcısına en az kaybettiren yatırım aracı olurken, onu yüzde -9.3’le Borsa İstanbul, yüzde -12 ile euro, yüzde -41.2 ile Hazine tahvili izliyor. Yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı ise yüzde -41.6 ile TL mevduat faizi.
Yatırım araçlarının reel getirilerini İTO'nun ölçtüğü İstanbul enflasyonu ile hesaplayınca şöyle bir tablo çıkıyor???? (Konut için İstanbul fiyatlarını kullandım) pic.twitter.com/jR6M2i7N65
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) August 8, 2022
TAKSİCİLER BİLE ŞİKAYETÇİ: PLAKA DEĞERİ 10 MİLYON LİRA OLMALI
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksi plakalarının fiyatlarından şikayet etti. Aksu, "O süreçte bizler arsalarımızı, evlerimizi sattık. Şimdi o gayrimenkullerin değeri 20-25 milyon lira ediyor" dedi.
Posta gazetesine konuşan Aksu, her şeyin 5-10 kat arttığına dikkat çekerek, "Mevcut plaka değeri çok düşük, gerçek fiyat en az 10 milyon lira olmalı. Biz bunları açık artırma ile düzenlenen ihale ile devletten satın almıştık. O süreçte bizler arsalarımızı, evlerimizi sattık. Şimdi o gayrimenkullerin değeri 20-25 milyon lira ediyor" diye konuştu.