Ekonomistler faiz artışını değerlendirdi: Bu politika seçime kadar sürebilecek mi?

Ekonomistler faiz artışını değerlendirdi: Bu politika seçime kadar sürebilecek mi?
Hükümet, seçim sonrası faiz politikasını değiştirirken Artı Gerçek'e konuşan ekonomistler soru işaretlerine dikkat çekti: Bu politika, seçime kadar sürebilecek mi?

Oğulcan ÖZGENÇ


ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısında politika faizi 500 baz puan artış gerçekleştirilerek yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı. Piyasa beklentileri politika faizinin yüzde 27,5 ila yüzde 31 olması yönündeydi.

Faiz artışını değerlendiren ekonomistler, piyasa beklentilerine paralel gerçekleştirilen bu artışın enflasyonla mücadelede yetersiz kalacağı görüşünde.

‘40’A ÇIKARSA BELLİ ÖLÇÜLERDE YETERLİLİK SAĞLANMIŞ OLUR’

Ekonomist Şenol Babuşçu, Merkez Bankası’nın enflasyona yönelik mücadelede daha net bir tutum gösterdiğini söyledi. Babuşçu, politika faizindeki önceki artışları hatırlatarak “Aslında net bir şekilde daha kısa sürede arttırsaydı enflasyonla mücadelede başarılı olma şansı yüksekti. Bundan sonraki artırımlara 500 puan daha devam edebileceğini düşünüyorum. Gelecek toplantıda en az yüzde 30’dan 35’e çıkarabilir. Ya da iki ay içinde yüzde 35’e çıkarır. Yani önümüzdeki iki ay içinde minimum 35, maksimum 40’a kadar çıkarılacağını düşünüyorum. 35 yeterli olmayabilir ama 40’a çıkarırsa belli ölçülerde yeterlilik sağlanmış olur” değerlendirmesinde bulundu.

‘ENFLASYONDAKİ EĞİLİM DOKUZ AY DAHA DEVAM EDECEK’

Olumlu bir gelişme olsa dahi alınan kararın enflasyonist ortamda yeterli olmadığını vurgulayan Babuşçu, enflasyonist ortamın bir müddet daha devam edeceğini söyledi. Babuşçu, ekonomi yönetiminin yılsonu enflasyon tahminin yüzde 65 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Yılsonunu yüzde 75 ve üstü bir enflasyon oranı ile kapatacağız. Artış, Haziran 2024’e kadar devam edecek. Hatta Haziran 2024’e kadar enflasyon yüzde 90’ları bulabilir. Çünkü çok sert bir enflasyonla mücadele politikası yok. Seçime kadar, yani 6 ay daha olmayacak gibi de görünüyor. Enflasyonla sıkı mücadele politikası Nisan 2024’ten itibaren uygulanacak. Bunun etkileri iki-üç ay gecikmeli geldiği için Temmuz-Ağustos’tan itibaren görülecek. Şu an enflasyondaki trend 9 ay daha sürecek gibi görünüyor.”

‘TÜRK LİRASINA TALEBİ ARTIRACAĞINI SÖYLEMEK ZOR’

Ekonomist Murat Birdal, artışın piyasa beklentilerine paralel gerçekleştiğini belirterek, geçtiğimiz dönemlerle karşılaştırıldığında bunun olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Birdal, Merkez Bankası’nın en azından piyasada beklentileri doğru yönettiğini ifade etse de artışın yeterli olmadığını şöyle ifade etti:

“Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 75’lere tırmanmış durumda. Böyle bir ortamda politika faizinin yeterli olduğu ve TL’ye talebi arttıracağını söylemek zor. Burada mevduatların faizini arttıracak ek önlemlerin devreye sokulacağını tahmin etmek ve Merkez Bankası’nın da faiz artırımlarına devam edeceğini tahmin etmek olası. Ancak hala gelen seviyede KKM’nin cazibesini azaltacak, döviz talebini azaltıp TL’nin cazibesini arttıracak bir seviyede olmaktan uzak.”

‘SEÇİME KADAR SÜREBİLECEK Mİ?’

Birdal, iç piyasanın sıkıştığına dikkat çekerek faiz artışının da her zaman cazip bir seçenek olmadığını söyledi:

“Bunu pek çok sektörde görmek olası. Bir yandan ihracatçılar sıkıntı içerisinde öte yandan konut piyasası başta olmak üzere içerideki ekonomide daraltıcı etkiler var. Hâlihazırda görüyoruz ki önümüzdeki süreçte bu sıkıntılar devam edecek. Dolayısıyla bu politika, seçime kadar sürebilecek mi? En önemli soru işareti bu.”

BEKLENTİ NE YÖNDEYDİ?

AA Finans’ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette 500 baz puan artış beklentisi öne çıkmıştı. Anketin sonuçlarına göre ekonomistler 250 ile 600 baz puanlık bir artırım öngörmüştü. Ankete göre politika faizi beklentileri, yüzde 27,5 ile yüzde 31, yılsonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer almıştı.

Reuters anketine katılan ekonomistler de Merkez Bankası’nın politika faizi kararında 500 baz puanlık artış bekliyordu. Bloomberg HT’nin anketine katılan 19 kurum ise politika faizinin 500 baz puan arttırılarak yüzde 30’a çıkmasını bekliyordu.

Öne Çıkanlar