Merkez Bankası faizi yüzde 30'a yükseltti: 4 ayda 21,50 puan artış
Merkez Bankası, politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30'a yükseltildi. 4 aylık faiz artışı 21,50 puanı buldu. Metinde, petrol fiyatlarındaki artışa vurgu dikkat çekti. Yıl sonunda enflasyonun, yüzde 65'lik tahmine yakın olacağı belirtildi.
Artı Gerçek - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, faizi beklentiler doğrultusunda 500 baz puanlık (5 puan) artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardı.
Böylece, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası 'nas' politikasını bir kenara bırakmasıyla faiz dört ayda 21,5 puan artırıldı. Yeni ekonomi yönetimi de ilk dört toplantısında üst üste faiz artışına gitmiş oldu.
Kurul'un açıklamasında, "Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir" ifadesi dikkat çekti.
'ENFLASYON ÖNGÖRÜLENİN ÜZERİNDE GERÇELEŞTİ'
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz artışına ilişkin açıklaması şöyle:
Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan.
Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.
Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir.
'ÜCRET, VERGİ VE KUR ARTIŞI KAYNAKLI MALİYET ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YANSIDI, ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK'
Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
'SADELEŞME SÜRÜYOR'
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir." (EKONOMİ SERVİSİ)
Ekonomistler faiz kararını yorumladı: 'Enflasyon önden koşsun, ben yetişirim' politikası