Ekonomistler Merkez Bankası'ndaki görevden almalarla ilgili ne düşünüyor?
Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndaki görevden alma operasyonunun ardından TL, dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine gerilerken, ekonomistler de gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı.
ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) iki başkan yardımcısı ile bir Para Politikası Kurulu (PPK) üyesini görevden almasının ardından Türk Lirası'nın değeri, tarihin en düşük seviyesine geriledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Programı'nda (OVP) 2021 için dolar kuru 8,30 olarak öngörülüyordu. Merkez Bankası'nın eylül'de yaptığı beklenti anketinde ise yıl sonu dolar tahmini 8,92 olarak yer almıştı. Dolar/TL kurunun dün gece kırdığı 9,18 rekoru ise bu öngörülerin çok üzerinde.
Görevden almalar hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük yankı uyandırırken bazı ekonomistlerin de konuyla ilgili paylaşımları şöyle:
Ekonomist Atilla Yeşilada, "Her sabah, her sabah bir şokla uyanıyoruz. Dün de TCMB başkan yardımcılar görevden alındı. Sanki Erdoğan döviz krizi istiyor. Kimse bana Başkan'ın çok kurnaz planları var demesin, bu hamleler akıl tutulması işaret" dedi.
Her sabah, her sabah bir şokla uyanıyoruz. Dün de TCMB başkan yardımcılar görevden alındı. Sanki Erdoğan döviz krizi istiyor. Kimse bana Başkan'ın çok kurnaz planları var demesin, bu hamleler akıl tutulması işaretihttps://t.co/bu1W0vg5j8
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) October 14, 2021
Ekonomist Uğur Gürses de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası bir ülkenin züccaciye dükkanıdır. Siyasi 'filler' oraya girdiğinde kırılıp dökülen o ülkenin parası olur" ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası bir ülkenin züccaciye dükkanıdır. Siyasi 'filler' oraya girdiğinde kırılıp dökülen o ülkenin parası olur.
— Uğur Gürses (@ugurses) October 13, 2021
Prof. Dr. Hakan Kara, "Merkez bankaları enflasyonist süreçte üç aşamadan geçer: İnkar: Enflasyon geçici, çekirdeğe bakın. Kabul etme: Hmm, fazla yükseldi, ciddiye almak lazım. Tepki: Faiz artırmadan geçmeyecek gibi Fed tutanakları ikinci evreye girdiğimizi söylüyor" dedi.
Prof. Dr. Refet Gürkaynak, "Kabızlığın değil ama ciddiyetin ne kadar kıymetli olduğunu öğrendiğimiz günler. Ders çok pahalıya geliyor ama böylesi lazımmış" dedi.
Kabızlığın değil ama ciddiyetin ne kadar kıymetli olduğunu öğrendiğimiz günler. Ders çok pahalıya geliyor ama böylesi lazımmış.
— Refet Gürkaynak (@RefetGurkaynak) October 14, 2021
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Piyasa önce politika faizinin yüzde 18’e indirilmesini fiyatladı. Sonra Kavcıoğlu’nun "kur artışının faiz indirimiyle alakası yok" sözü ile 21 Ekim’de yüzde 1 indirimi fiyatladı. Şimdi keskin veya seri indirimleri fiyatlıyor. Haftaya yüzde 1 indirimle yetinilirse kur biraz gevşeyebilir" görüşünü paylaştı.
-Piyasa önce politika faizinin %18’e indirilmesini fiyatladı.
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) October 14, 2021
-Sonra Kavcıoğlu’nun "kur artışının faiz indirimiyle alakası yok” sözü ile 21 Ekim’de %1 indirimi fiyatladı.
-Şimdi keskin veya seri indirimleri fiyatlıyor.
Haftaya %1 indirimle yetinilirse kur biraz gevşeyebilir. pic.twitter.com/2BvvKH4F1q
Ekonomist Mustafa Sönmez, "TCMB'de bir yandaş, başkan yardımcısı yapıldı, bir diğeri faizi belirleyen PPK üyeliğine getirildi. Zaten TCMB Başkanı, Erdoğan'ın ağzının içine bakıyor, PPK tümden bakacak. Bakacak da ne olacak? 21 Ekim'de faiz mi indireceksiniz? Müflis Saray'ın müflis TCMB'si: Özet aslında bu" dedi.
TCMB'de bir yandaş, başkan yardımcısı yapıldı,bir diğeri faizi belirleyen PPK üyeliğine getirildi.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) October 14, 2021
Zaten TCMB Başkanı, Erdoğan'ın ağzının içine bakıyor, PPK tümden bakacak.
Bakacak da ne olacak?
21 Ekim'de faiz mi indireceksiniz?
Müflis Saray'ın müflis TCMB'si: Özet aslında bu.
Ekonomist Oğuz Demir, "Gördüğünüz gibi TCMB Başkanı kurdaki artışın nedeninin faiz indirimi olmadığı konusunda haklıymış. Ne olduğu konusunda ise haksız..." dedi.
Gördüğünüz gibi TCMB Başkanı kurdaki artışın nedeninin faiz indirimi olmadığı konusunda haklıymış.
— Dr. Oğuz Demir (@droguzdemir) October 13, 2021
Ne olduğu konusunda ise haksız...
Ekonomist Selva Demiralp, "Merkez Bankası'nda giderek sıklaşan görev değişiklikleri kredibiliteye gelen ek darbe olarak algılanıyor. Bu algı TL’den kaçışı tetikliyor. Para politikasında temel araç kredibilitedir. Fiyat istikrarını sağlayan, finansal istikrarı sağlayan bu kredibilitenin getirdiği güvendir" dedi.
Merkez bankasında giderek sıklaşan görev değişiklikleri kredibiliteye gelen ek darbe olarak algılanıyor. Bu algı TL’den kaçışı tetikliyor.
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) October 13, 2021
Para politikasında temel araç kredibilitedir. Fiyat istikrarını sağlayan, finansal istikrarı sağlayan bu kredibilitenin getirdiği güvendir.