Ekonomistler TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Enflasyon yüzde 70’i bulur’
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
ANKARA - Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, ağustosta tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 9,09 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre TÜFE yüzde 58,94'e yükseldi.
Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göreyse geçen ay tüketici fiyat endeksi, temmuza göre yüzde 8,59 oranında arttı. ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 128,05 olarak hesapladı.
TÜİK verilerine göre aylık en yüksek artış yüzde 16,61 ile ulaştırmada görüldü. En az artış yüzde 3,11 ile eğitim grubunda oldu. Gıdadaki artış ise yüzde 8.5.
Konuyla ilgili konuştuğumuz ekonomistler, gıdadaki artışın yüksek olduğuna dikkat çekerken, en önemli sebebin Türkiye’deki tarım politikaları olduğunu söylediler. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminlerinin gerçekleşmesinin ise imkansız olduğunu vurgulayarak, “Sene sonunda yüzde 70’i bulur” değerlendirmesinde bulundu.
SÖNMEZ: GIDADAKİ ARTIŞ SERT VE OLAĞANDIŞI
İktisatçı Mustafa Sönmez, döviz kurundaki artışla birlikte benzine gelen zammın, ulaşıma etkisinin görüldüğünü ifade etti. Gıdada ise daha yapısal bir sorun olduğunu vurguladı.
Gıdada yıllık enflasyonun yüzde 72’yi bulduğunu ve oldukça yüksek bir oran olduğunu anlatan Sönmez, şu değerlendirmede bulundu: “Gıda alt ve orta kesimlerin en çok harcama yaptığı gruptur. Bu artış sert ve olağandışı bir artış. Artışın sebebi tarımın ve hayvancılığın çökmüş olmasından, arzın düşüşünden kaynaklı. Gıda fiyatlarındaki artış kronik hale gelmiş durumda. Sene içinde bu derecede olmasa da yüksek artışlar gelecektir. Yüzde 59 beklenen artış sene sonunda yüzde 70’i bulur."
DEMİR: GIDA ENFLASYONU YAZIN DA DÜŞMEDİ
Ulaşımda kur artışı ve benzine gelen zammın ulaşıma yansımasının söz konusu olduğunu söyleyen Ekonomist Oğuz Demir de, gıda fiyatlarının ağustos ayında yüzde 8.5 arttığına dikkat çekti. Bu artışın alışılan bir durum olmadığının altını çizen Demir, şu açıklamayı yaptı:
"Normalde yaz dönemi gıda fiyatlarının düşmesi beklenir. Ama belli ki Türkiye’de artık hem maliyetlerdeki artış hem de tarım ve gıda üretimindeki altyapının bozulmuş olması gıda enflasyonunun düşmesine müsaade etmiyor. Son 20 yıla baktığımızda ağustos ayı enflasyon ortalaması yüzde 0.49. Bu ağustosun ne kadar kötü bir ağustos olduğunun bir örneği olabilir. Merkez Bankası’nın tahminlerinin tutması neredeyse mümkün değil. Yüzde 70’lerde bir seviyede seneyi bitireceğiz.”
'TÜİK ŞEFFAF OLMAK İSTİYORSA TÜKETİCİ MADDE SEPET FİYATLARINI AÇIKLAMALI'
Ağustos ayına ilişkin TÜİK’in enflasyon oranının ENAG’ı geride bırakması üzerine de değerlendirmede bulunan Demir, “Burada TÜİK’te bir iyileşme var mı yok mu bilmiyorum. Ancak birisi bir kez doğru yaptığında ‘size hemen güveneyim’ denilmez. Bunun sürdürülmesi lazım. TÜİK’in yaklaşık 1.5 yıl önce yayınlamayı bıraktığı tüketici madde sepet fiyatları var. Bunlar yayınlanmadığı sürece, şeffaf adımlar atılmadığı sürece yaşanan durumu tesadüfi olarak değerlendiririm” ifadelerini kullandı.
Resmi enflasyon beklentiyi aştı: Yüzde 58,94
Mehmet Şimşek 'sabır' istedi: Enflasyonla mücadelede geçiş dönemindeyiz