'Emekliler Yılı'nda emekli maaşından kesinti hazırlığı: Hükümet çalışma başlattı

'Emekliler Yılı'nda emekli maaşından kesinti hazırlığı: Hükümet çalışma başlattı
2024'ü 'Emekliler Yılı' ilan eden ancak laftan öteye geçemeyen hükümet, şimdi de emekli aylığından genel sağlık sigortası primi almaya hazırlanıyor. Üzerinde çalışılan model hayata geçirilirse, çalışan emeklilerin aylığından kesinti yapılacak.

Artı Gerçek - Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 2008 yılında yapılan değişiklikle, emekli aylığı bağlama oranının ortalama yüzde 60'tan yüzde 35'e düşürülmesi, emekli maaşlarında büyük erimeyi beraberinde getirdi. 2008 yılındaki değişiklik nedeniyle bugün milyonlarca emekli 12 bin 500 lira (kök maaşları daha da düşük) aylıkla sefalete mahkum edilmiş durumda.

Üstelik, 2024 yılını 'Emekliler Yılı' ilan eden ancak emeklilerin hayatına dokunacak tek bir adım atmayan hükümet, şimdi de emekli maaşlarından yeni bir kesinti yapmak üzere çalışma başlattı.

NE GETİRİLMEK İSTENİYOR?

Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan sosyal güvenlik sistemi için atılacak adımlar netleşmeye başladı. Hürriyet'in Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, tartışılan öneriler arasında, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı.

Yaş sınırı için şu anda bir netlik bulunmazken, 55-60 yaş gibi bir kriterin getirilebileceği belirtiliyor.

YÜZDE 12,5 PRİM KESİNTİSİ YAPILIYOR

Halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12.5 genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7.5’u işveren payı olurken, yüzde 5’i ise çalışan payı oluyor. Emekli olduktan sonra emekli maaşını da alarak, çalışmaya devam edenlerde ise sistem değişiyor. Böyle bir durumda çalışanlardan sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Ayrıca bir genel sağlık sigortası primi ödenmesi söz konusu olmuyor.

Öne Çıkanlar