'En uzun mesai Türkiyelilerin'
OECD'ye göre Türkiye'de haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı yüzde 43.
HABER MERKEZİ- Asgari ücretin düşüklüğü, sendikal örgütlenme önündeki engeller, grev yasakları gibi bir dizi konuda kötü bir karneye sahip Türkiye, OECD ülkeleri arasında en uzun çalışma saatlerinin olduğu ülke aynı zamanda. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Türkiye, mesainin en uzun olduğu ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı Türkiye’de yüzde 43’ün üzerinde. Örgüt tarafından hazırlanan rapora göre haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı yüzde 43’ün üzerinde.
YAŞAM DENGESİNDE MEKSİKA TÜRKİYE'DEN KÖTÜ
OECD'i verilerine göre 'yaşam' dengesinde Türkiye’den sonra en kötü performans gösteren ülkeler ise yüzde 28,8 ile Meksika, yüzde 27,1 ile Güney Kore. Yıllık olarak bakıldığında OECD, ortalama çalışma süresinin 1765 saat olarak belirlenmesine rağmen Türkiye’de toplam çalışma süresi bin 855 saat.
Türkiye’de haftalık yasal çalışma süresi 45 saat ancak her çalışan ortalama 4 saat fazla çalışıyor. İşveren, çalışma süresini haftanın çalışılan günlerine farklı şekilde bölebiliyor. Sürelerin eşit olması gerekmiyor. Yani işveren, işçiden onay aldıysa pazartesi günü dokuz saat, salı günü yedi saat, çarşamba günü 10 saat işçiyi çalıştırabilir. Buradaki tek sınır, günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi. Üstelik yemek ve çay molaları ise çalışma süresinden sayılmıyor.