Enflasyon tek hanede: Züğürt tesellisiyle avunmayın
TÜİK'in yüzde 9.26 olarak açıkladığı tek haneye düşen enflasyon verisini ekonomistler inandırıcı bulmadı. Uzmanlar soruyor: Fiyatlar artarken enflasyon nasıl düşüyor?
ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 arttı.
Böylece enflasyon Temmuz 2017'den bu yana ilk kez tek haneye inmiş oldu.
Ancak ekonomistler, akademisyenler ve siyasetçiler tarafından TÜİK'in açıkladığı tek haneye inen enflasyon verisi inandırıcı bulunmadı. Fiyatlar artarken, özellikle akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe art arda zam gelirken, enflasyonun tek haneye düşmesinin kalıcı olmayacağı belirtiliyor.
ZÜĞÜRT TESELLİSİ İLE AVUNMAYIN
Ekonomist Mustafa Sönmez, "Beklediğimiz gibi, TÜFE yüzde 1'e yakın arttı. Geçen yılın eylül ayının yüksek TÜFE'si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi. Ekimde de aynı şey olacaktır. Ama kasımdan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı yüzde 12'den az olmaz. YEP de bunu söylüyor zaten" diyerek, şöyle devam ett:
"Bugün yüzde 9,3 yıl sonunda yüzde 12 olacak TÜFE ile kimse teselli bulmasın. Emsal hangi ülkede yüzde 3-4'ün üstünde enflasyon var. Bu haliyle bile Türkiye devasa enflasyon sorunu olan bir ülke. Züğürt tesellisi ile avunmayın."
Beklediğimiz gibi, TÜFE %1'e yakın arttı. geçen yılın Eylül ayının yüksek TÜFE'si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) October 3, 2019
Ekim'de de aynı şey olacaktır.
Ama kasım'dan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı %12'den az olmaz.
YEP de bunu söylüyor zaten. pic.twitter.com/jNh0gyObzA
Bugün %9,3 yıl sonunda %12 olacak TÜFE ile kimse teselli bulmasın. Emsal hangi ülkede %3-4'ün üstünde enflasyon var. Bu haliyle bile Türkiye devasa enflasyon sorunu olan bir ülke.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) October 3, 2019
Züğürt tesellisi ile avunmayın.
Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, açıklanan rakamların ardından, "İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba..." diye tepkisini belirtti.
#Enflasyon 9.26 açıklanınca... ?
— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) October 3, 2019
İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba...
ENFLASYON DÜŞÜYOR, FİYATLAR ARTIYOR
Berlin School of Economics and Law'dan Doç. Dr. Ümit Akçay, "Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.
Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor.
— Umit Akcay (@umitak) October 3, 2019
Üretimin ithalata bağımlılığını gösteren güzel bir grafik. https://t.co/Fnf58PUmWd
— Umit Akcay (@umitak) October 3, 2019
Prof. Dr. Veysel Ulusoy da, yine fiyatlar artarken enflasyonun nasıl tek haneye indiğine bir örnek vererek, "Enflasyon yüzde 62 düştü, fiyatlar yüzde 9.26 arttı" dedi.
Enflasyon % 62 düştü,
— Prof. Veysel Ulusoy (@ekonomikanaliz) October 3, 2019
fiyatlar % 9.26 arttı.
Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Cem Başlevent de, verilere işaret ederek, "Enflasyonla topyekûn mücadele'nin zaferi" dedi.
Yıllık tüketici enflasyonu
— Cem Başlevent (@cbaslevent) October 3, 2019
Geçen yıl bugün: %24,5
bugün: %9,3
Yıllık üretici enflasyonu
Geçen yıl bugün: %46,2
bugün: %2,5
'Enflasyonla topyekûn mücadele'nin zaferi... pic.twitter.com/Upj9Cm7mui
NOBELE ADAY BİR PERFORMANS
CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, "Sadece akaryakıt, doğalgaz, elektrik zamları ve bunların hayatın diğer zorunlu gider alanlarına etkisi düşünüldüğünde, enflasyon hesaplamasındaki rakamsal cambazlığı konunun uzmanı olmayanlar da anlayabiliyor. Nobele aday bir performans! Sonrasında gerçekler çok can yakacak gibi" değerlendirmesi yaptı.
Sadece akaryakıt,doğalgaz,
— HALUK KOÇ (@profdrhalukkoc) October 3, 2019
elektrik zamları ve bunların hayatın diğer zorunlu gider alanlarına etkisi düşünüldüğünde,
enflasyon hesaplamasındaki rakamsal cambazlığı konunun uzmanı olmayanlar da anlayabiliyor.
NOBELE ADAY BİR PERFORMANS!
SONRASINDA GERÇEKLER ÇOK CAN YAKACAK GİBİ..