Erdal Sağlam: Bu ay faiz indirim kararı verilirse ne olur?

Erdal Sağlam: Bu ay faiz indirim kararı verilirse ne olur?
Cumhuriyet yazarı Sağlam, 'Enflasyon rakamıyla birlikte faiz indirimi masaya gelecek. Enflasyon kaç çıkarsa çıksın faiz indiriminin yapılmaması konusunda tüm iktisatçılar hemfikir' dedi.

ARTI GERÇEK - Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, köşesinde "bu ay faiz indirim kararı verilirse ne olur?" diyerek, Merkez Bankası'nın erken faiz indiriminin piyasalara yaratacağı etkiyi yazdı.

Sağlam, "Bazı piyasa oyuncuları erken olmasına rağmen faiz indirimine gidilmesi halinde piyasalardan önemli bir tepki gelmesini beklemiyor. Buna karşılık erken faiz indirimine piyasaların tepki vermesini bekleyenler daha çoğunlukta" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlam, "Enflasyon rakamıyla birlikte Merkez Bankası’nın faiz indirimi masaya gelecek. Aslına bakacak olursak, ağustos ayı enflasyonu kaç çıkarsa çıksın faiz indiriminin yapılmaması gerektiği konusunda tüm iktisatçıların hemfikir olduğunu söyleyebiliriz. Hatta çıkacak rakama bağlı olarak dozu değişmek üzere, faiz artışı gerektiği, yıllık oran düşse bile önümüzdeki küresel konjonktüre hazırlık için faiz artırmak gerektiğini kaydeden iktisatçıların bulunduğunu da söylemek gerek" dedi.

Sağlam, iç piyasalarda yabancı hacminin sığ olmasından dolayı gelen tepkinin çok sert olmayacağının konuşulduğunu belirterek yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Enflasyon, ağustos ayında en iyimser ihtimal doğrultusunda, 0.5 oranında çıksa bile faiz indiriminin büyük hata olacağını belirten iktisatçılar, henüz küresel iklimin netleşmemesini de gerekçe olarak gösteriyorlar. ABD’de tahvil alım programının azaltılmasına bu yıl başlanması ihtimalinin arttığı ancak buna rağmen enflasyon beklentileri konusunda bekleneceğinin anlaşıldığını kaydeden aynı iktisatçılar, "Küresel iklimin ne olacağı belli olana kadar, enflasyon bir miktar düşse bile faiz indirimine gidilmesinin hatalı olacağı" görüşündeler.

İçeride büyüme oranlarının hâlâ çok yüksek olduğu, iç talebin yeterince kısılamadığı, böyle bir iklimde erken faiz indiriminin çok daha tehlikeli olacağı, bunun artık ekonomi yönetimi tarafından görülmesi gerektiği ifade ediliyor. 

Peki, bu ay faiz indirim kararı verilirse ne olur?

Bazı piyasa oyuncuları erken olmasına rağmen faiz indirimine gidilmesi halinde piyasalardan önemli bir tepki gelmesini beklemiyor. Buna karşılık erken faiz indirimine piyasaların tepki vermesini bekleyenler daha çoğunlukta.

Faiz indirimi halinde tepki geleceği ancak çok sert bir tepki olmayacağı, çünkü iç piyasadaki yabancı hacminin çok sığ olduğu konuşuluyor.

Kurlarda hızlanma görülebileceği ancak piyasada yabancı olmadığı için yerli talebinin frenlenebileceği de konuşulanlar arasında. Kamu bankalarının eskisi kadar imkânı bulunmadığı ancak sığ bir talebi karşılayacak kadar döviz satışı yapabilecekleri de belirtiliyor.

Bütün bunların nedeni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz ısrarı ve Merkez Bankası yönetimini bu konuda baskı altında tutması. 

Bu baskı nedeniyle, mutlaka faiz indirilecek diye, TÜİK’in devreye girip girmeyeceği de tartışmalar arasında. Öyle bir ortam yaratıldı ki  TÜİK’in düşük açıklayacağı enflasyon verileri, bir kalem oyunu olmasa bile ekonomi çevrelerinde büyük tartışma yaratmaya aday."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar