Erdoğan: Enflasyonu düşürme kabiliyetine sahibiz | Eylül enflasyonunda 24 yılın rekoru bekleniyor

Erdoğan: Enflasyonu düşürme kabiliyetine sahibiz | Eylül enflasyonunda 24 yılın rekoru bekleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek enflasyona ilişkin 'Enflasyon oranımızın nispeten yüksek seviyeye çıkması bazılarını şaşırtıyor ama biz bunu düşürme kabiliyetine de sahibiz' dedi.

+GERÇEK - Ekonomik Dönüşüm Zirvesi'nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ekonomi Modeli'nin başarılarının görüldüğünü belirterek, tüm dünyanın boğuştuğu küresel ekonomik sorunlara ve "Türkiye'ye yapılan operasyonlara" rağmen ekonomide olumlu bir seyir izlendiğini kaydetti.

Erdoğan, gittikçe can yakan yüksek enflasyona ilişkin ise, "Enflasyonu düşürme kabiliyetine sahibiz, geçmişte de yaptık" dedi.

Dün Reuters tarafında yapılan ankete göre, gelecek hafta açıklanacak eylül ayı enflasyonunda 24 yılın rekorunun kırılması bekleniyor

Tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) eylülde gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle aylık yüzde 3,8 artmasını ve yıllık bazdaysa 24 yılın yeni zirvesi yüzde 84,63’e yükselmesi tahmin ediliyor. Reuters’ın 11 katılımcıyla düzenlediği ankette, eylül için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 83,5 ile 85,35 arasında yer alıyor. TÜFE en son Temmuz 1998’de yüzde 85,3 olmuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Özgün ekonomi modelimizi oluşturarak bu yaklaşımımızın teorik altyapısını ve başarısını muhataplarıyla paylaştık. Biz niçin yaptığımızı biliyorduk. Şimdi de yaşanan her durumun bizi haklı çıkarmasına seviniyoruz. Yaptıklarımızla ve birikimimizle hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdüreceğiz.

Türkiye cumhuriyete geçerken ekonomi politikaları uygulamakta hep zorlanmıştır. Biz 20 yıl önce iktidara geldiğimizde her alanda ülkemizi baştan sona yeniden inşa eden her adımı attık ve girdiğimiz her seçimde oyumuzu yükselterek devam ettik. Bizi terör bataklığına sürükleme gibi atılan birçok adıma karşı durduk, bu oyunları tek tek bozduk.

ENFLASYONU DÜŞÜRME KABİLİYETİNE SAHİBİZ

Ülkemiz ekonomisini faiz, kur enflasyon kıskacına alıp kıstırmaya çalışanlara karşı tedbirlerimizi aldık. Küresel finans araçlar üzerinden ülkemize kurulan tuzakları boşa çıkardık. Yatırım, istihdam, ihracat yoluyla büyüme yolumuz üzerinden bir ekonomi modeli oluşturduk. Tüm dünyada büyüme oranları gerilerken biz rekor seviyelerde büyüme kaydettik. Döviz kuru operasyonlarına karşı mücadele ettik.

Enflasyon oranımızın nispeten yüksek seviyeye çıkması bazılarını şaşırtıyor ama biz bunu düşürme kabiliyetine de sahibiz. Geçmişte yaptık. Yaşanacak her türlü refah kaybını da önlemeye çalışıyoruz. 2011 yılında ilan ettiğimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimize de adım adım yaklaşıyoruz."

SÖYLENENLERLE GERÇEKLEŞENLER ARASINDA DERİN FARKLILIK

Ancak, döviz kurunun hızla yükseldiği, enflasyonun fırladığı yeni ekonomi politikasında hayaller bir kez daha suya düştü. TÜİK dış ticaret istatistiklerine göre ithalat ve ihracat arasındaki fark açılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin, geçen haftalarda yaptığı bir konuşmada, "Türkiye Ekonomi Modelimiz sayesinde, ihracat odaklı büyümeyle, ekonomimizi daha güçlü kılmaya devam ediyoruz" demişti.

Nebati, yüksek enflasyon ve döviz kurundaki şokların yaşandığı geçen aralık ayında da şu açıklamada bulunmuştu:

"Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam' diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye'de… Çok farklı noktalarda olacağız."

Nebati'nin sözleri üzerinden 10 ay geçti.

Nebati, mayıs ayında yaptığı bir konuşmada da, "Enflasyon; ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez" ifadelerini kullanmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar