Eskişehir'de özel yurt fiyatları cep yakıyor: 'KYK yurdu çıkarsa şükredeceğiz'

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala en büyük sorun barınma. Eskişehir'de devlet yurtlarının kapasiteleri yetersiz, özel yurtların fiyatları cep yakıyor. Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Yurtman tarikat ve cemaat yurtları sorununa dikkat çekiyor.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Üniversiteler önümüzdeki ay açılacak. Barınma bu yıl da en büyük problem. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yeterli kapasite yok. Özel yurtların fiyatları ise çok pahalı.

ÖZEL YURTLAR KYK YURTLARINDAN 10 KATI PAHALI

Öğrenci kenti Eskişehir'de Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde 100 binden fazla öğrenci eğitim görüyor. Kentte 12 KYK yurdu bulunuyor. Bu yurtlar odanın büyüklüğü, odada kalacak kişi sayısı, tuvalet ve banyo bulunup bulunmadığına göre 6 tipe ayrılıyor. KYK yurtlarını fiyatları aylık 345 TL'den başlayarak 570 TL'ye kadar çıkıyor.

Özel yurtlar ise cep yakıyor. En düşük yurt ücreti 3 bin 500 TL'den başlıyor, 7 bin TL'ye kadar yükseliyor.

'DEVLET YURDU DÜŞÜNÜYORUM'

İstanbul’dan tarih okumak için Eskişehir’e gelen 19 yaşındaki Emre Koray Çakmak, "Daha yeni kayıt yaptırdım. İki saatim var, geri gideceğim. Devlet yurdunda düşünüyorum. Başvurusunu yeni yaptım. Çıkarsa çok iyi olur, çıkmazsa özel yurt. O da çıkmazsa artık ev tutmaya çalışacağız. Fiyatlar ülke şartlarına göre normalin üstünde" diye konuştu. Çakmak, “Geçinebilecek misin?” sorusuna ise, “Bakacağız, göreceğiz, inşallah” yanıtını verdi.

whatsapp-image-2023-08-29-at-16-41-28.jpeg

'HERKES KYK YURDU İSTİYOR'

Bu yıl fizik bölümüne başlayacak olan 19 yaşındaki Melisa Çiçek de "Eskişehir’i havası güzel, insanlar da hoşgörülü. KYK yurdunu düşünüyorum. Çıkmazsa, özel yurt bakmak zorunda kalacağız. Geçen seneye artış olmuş, daha ucuzuna bakıyoruz. KYK yurdu çıkarsa şükredeceğiz. Zaten herkes KYK istiyor. Eskişehir’de geçinebilirim diye düşünüyorum” dedi.

'YURT FİYATLARI PAHALI'

Sivil Havacılık Kamu Hizmetleri bölümüne kayıt yaptırmak için kente gelen Cihan Tel ise "Yurt fiyatları ve apart fiyatları biraz pahalı, öğrenci şehrine göre. Apartla görüştüm aylık 7 bin ile 9 bin arası değişiyor. Yurtlar da 5 bin ile 7 bin arası değişiyor. KYK yurtlarında da bugün başvurular açıldı. İki üç ay KYK yurdunda kalıp, kafa dengi birini bularak eve çıkmayı düşünüyorum. Ev fiyatları da uçuk, fazla geldi bize. Hayat şartlarından kısarak geçinmeye çalışacağım” diye konuştu.

'CEMAAT VE TARİKATLAR ÖĞRENCİLERİ AĞINA DÜŞÜRÜYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, yeni eğitim öğretim yılının da başta barınma sorunu olmak üzere birçok sorunla başladığını dile getirdi.

Yurtman, “Bir üniversite kenti olan Eskişehir'de özellikle üniversiteöğrencilerinin barınma sorunu büyük bir sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Ücreti nispeten uygun olan devlet yurtlarının sayısı yetersiz. Kredi Yurtlar Kurumu ve üniversitelerin bu konuda yeterli yatırımı yapmaması öğrencilerimizi zor durumda bırakıyor. Özel yurt ve apart kiraları ise aylık 8-10 bin TL'den başlıyor. Bu rakamlar velileri zorluyor" dedi.

whatsapp-image-2023-08-29-at-16-43-25.jpeg

Öğrencilerin tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edildiğini vurgulayan Yurtman, şöyle dedi:

"Bu iktidarın bir türlü vazgeçmediği, hatta koruyup kolladığı vakıf ve dernek adı altındaki bir takım gerici cemaat ve tarikatların açtığı yurtlar bu durumdan yararlanıyor, çaresiz durumdaki çocuklarımızı deyim yerindeyse ağına düşürüyor. Eğitim İş sendikası olarak iktidarı bu konuda bir kez daha uyarıyoruz: Öğrenci yurtları sorununu çözün. Geleceğin teminatı çocuklarımızı tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum etmeyiniz."

..................

2023-2024 yılında KYK yurdu ücretleri şöyle:

TİP 1:

Ücret: 345 TL
Depozito: 855 TL

TİP 2:

Ücret: 405 TL
Depozito: 1020 TL

TİP 3:

Ücret:405 TL
Depozito: 1020 TL

TİP 4:

Ücret: 480 TL
Depozito: 1110 TL

TİP 5:

Ücret: 510 TL
Depozito: 1200 TL

TİP 6:

Ücret: 570 TL
Depozito: 1365 TL

Kıbrıs:

Ücret: 750 TL
Depozito: 1620 TL

(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar