Esnafın yüzde 94,5'i yeni zamlar bekliyor
TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) ekim anketine katılan esnafın yüzde 61'ine göre işler geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Önümüzdeki günlerde yeni zamlar bekleyen esnafın oranıysa yüzde 94,5 oldu.
Artı Gerçek - Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi'nin (TEPE) 154. sayısını yayımlandı.
TEPE, Ekim 2022’de bir önceki aya göre 11,9 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 15,9 puanlık artışla 6,8 puan değerini aldı.
İŞLERDE İYİLEŞME BEKLEYENLERİN ORANI YÜZDE 11
TEPE anketine katılan perakendecilerden geçen 3 ayda işlerin durumunun iyileştiğini belirtenlerin oranı Ekim 2022’de yüzde 39,6’ya yükseldi. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde olduğu yönündeki 16,6 puanlık değişim endekse olumsuz yansıdı.
Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı ise yüzde 94,5’e yükseldi.
İŞLERDE İYİLEŞME BEKLEYENLERİN ORANI YÜZDE 11
Ekim 2022’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 11,2’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 7,9’u işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 81 oldu.
İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmelerse kötüleşti. İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Ekim 2022’de eksi 51,2 puan değerini alarak Eylül 2022’ye göre 8,7 puan, Ekim 2021’e göre 38,6 puan azaldı. Ekim 2022’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 9,1’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 61,1 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 29,8 oldu.
EN FAZLA GÜVEN ARTIŞI ORTA ANADOLU'DA
'Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar' sektörü ekim ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise ekim ayı perakende güveninde en fazla artış Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Güneydoğu Anadolu, Batı Marmara, Doğu Karadeniz, Akdeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken, İstanbul, Doğu Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Orta Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde ise ortalamanın altında gerçekleşti. (EKONOMİ SERVİSİ)