EYT düzenlemesi: Bakan Bilgin'in bahsettiği 5400 prim günü ne anlama geliyor?

EYT düzenlemesi: Bakan Bilgin'in bahsettiği 5400 prim günü ne anlama geliyor?
Bakan Bilgin'in EYT düzenlemesine ilişkin "5000, 5400 prim günü değişmeyecek" sözünün ne anlama geldiği merak konusu oldu. "Prim gününde kademeli artış mı?" olacak sorusu gündeme gelirken, Bağ-Kur'da kısmi emeklilik detayı dikkat çekti.

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin sır gibi saklanmasına gelen eleştirilerin ardından nihayet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin daha net açıklamalarda bulunurken, 5400 prim günü şartı kafa karışıklığına yol açtı. Bilgin cuma günü yaptığı iki ayrı açıklamada, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak emekli olabilecek, şartları dolduran 1,5 milyon insan var. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400" dedi.

'BAĞ-KUR'U KASTETTİ'

Bakan Bilgin’in "5000, 5400 prim günü değişmeyecek" ifadesi, prim günü sayısındaki kademeli artışın devam edeceği şeklinde anlaşıldı."5400 prim günü ne anlama geliyor?" sorusu gündeme gelirken, sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç, bu endişenin yanlış anlamadan kaynaklandığını belirtti. Kıvanç Habertürk'teki yazısında, bakan Bilgin’in 5400 günle, Bağ-Kur'da kısmi emeklilikte aranan gün sayısını kastettiğini ifade etti. Bu durumun da 8 Eylül 1999 öncesindeki koşullar arasında yer aldığını hatırlattı.

SSK, BAĞ-KUR VE MEMURLAR İÇİN EYT ŞARTLARI FARKLI

EYT öncesi yasaya göre; emeklilikte SSK'lılar için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl hizmet süresi ve 5 bin prim günü şartı aranıyordu, yaş zorunluluğu yoktu. 3600 günle de kadınlar 50, erkekler 55 yaşında kısmi emeklilik hakkı kazanıyordu.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar içinse kadınlarda 7200, erkeklerde 9 bin gün prim şartı aranıyordu. Kısmi emeklilik için aranan prim gün sayısı da 5400'dü.

Öne Çıkanlar