EYT kaosu: Tek sayfalık yasa teklifi
Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa teklifi, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu tarafından bugün düzenlenen basın açıklamasından sonra Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 11 sayfalık teklifin 10 sayfası imzalardan oluştu, 4 maddelik yasa taslağı sadece bir sayfaya sığdı.
EYT yasa teklifinin açıklandığı gün Kıbrıs'a giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklama yapmaması ve ortalıkta gözükmemesi eleştirilere neden oldu. Bu kez yaş yerine prime takılan onbinlerce EYT'li sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.
4 madde ve tek sayfalık yasa metni ise hem sosyal güvenlik uzmanlarını hem de AKP yöneticilerini böldü.
ERDURSUN: BEN 5 BİN GÜN OLARAK ANLIYORUM
Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, 506 sayılı kanunun 81'inci maddesine dikkat çekerek, EYT'lilerin 5 bin gün primle emekli olacağını söyledi. Aylardır üzerinde çalışılan yasa teklifinin tek sayfadan oluştuğuna dikkat çeken Erdursun "Liseli bir stajyer bile daha iyi yazardı. Akbaşoğlu açıklamaya da 5-6 dakika geç kaldı, sanki son ada yazıp eline tutuşturmuşlar gibi" diyerek, tepkisini dile getirdi. Ancak akşam saatlerindeki AKP'den gelen açıklamaların ardından Erdursun da, "Kanun teklifi son derece ciddiyetsiz hazırlanmış, prim gün sayısının kademeli olacağı ya da olmayacağı çok net değil! Prim gün sayısını tamamlayanlar için hayırlı olsun, EYT’de net durum TBMM’de ortaya çıkacak. Kademeli prim şartı gelmiş görünüyor" yorumunda bulundu.
KARAKAŞ: 5 BİN GÜN İLE 5 BİN 975 GÜN İSTENECEK
28 yıl SGK başmüfetttişliği yapan İsa Karakaş ise açıklanan düzenlemenin kademeli prim şartı anlamına geldiğini ifade etti. Karakaş, "Yapılan açıklamada şu andaki mevzuata göre prim-sigortalılık süresi aranacak dendi. Bu durumda SSK'lılar sigortalılık başlangıcına göre 5000-5975 gün prim, kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresiyle emekli olacak anlamı çıkıyor. Normal emeklilik şartları düzenlenmiş kısmi emekliliğe dokunulmamış görünüyor" açıklamasında bulundu.
AKP YÖNETİCİLERİ DE ANLAMADI
AKP MYK Üyesi ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Resul Kurt, prim şartının mevzuattaki gibi kalacağını belirterek, "Dört maddeden oluşan EYT kanun teklifi ile 8.9.1999 öncesi işe girenlerden prim günü ve çalışma süresini dolduranlar emekli olacak. Yaş şartı kalkıyor. Prim gün sayısı işe giriş tarihindeki kademeye göre olacak" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise Kurt'un aksine 5 bin gün primle emekli olunacağını öne sürdü. Tunç, sosyal medya hesabından önce "4 Madden oluşan kanun teklifimiz ile 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda yaş şartını kaldırıyoruz. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gün sayısını dolduran emeklilik hakkını kazanabilecek" paylaşımını yaptı. Tunç, bir süre sonra bir başka paylaşım yaparak, "1999 öncesi sigorta girişi olanların başlangıca göre pirim gün sayısı kademeli olarak 5000 ila 5975 gün arasında değişiyor" açıklamasıyla, kendini düzeltmiş oldu.
BORAN'DAN 'NET AÇIKLAMA YAPIN' ÇAĞRISI
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu'nun aksine Çalışma Bakanlığı'nın muhatap aldığı Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Genel Başkanı Nalan Esmeray da sosyal medya hesabından, "Arkadaşlar dediğimiz gibi 99 öncesi 5000 prim günü olarak SSK'lılar emekli olacak. Panik yok" paylaşımını yaptı. Bazı EYT'liler, yanıltıcı bilgi gerekçesiyle Esmeray'a tepki gösterdi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran ise "Yapılan açıklama kafaları karıştırdı. SGK uzmanları görüş konusunda ikiye bölündü. Neden net bir söylem yok. Yaş şartı net olarak ifade edildi ancak prim konusunda, mevcut yasa mı yoksa 99 öncesi yasa mı baz alınacak ? Net bir açıklama bekliyoruz" çağrısında bulundu.
2 MİLYON 250 BİN RAKAMI DOĞRU DEĞİL
Öte yandan, hükümetin açıkladığı gibi EYT yasasından ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Sosyal güvenlik uzmanı yürürlükteki düzenlemeye göre kademeli prim şartı olmasa dahi bu sayının ancak 1 milyon 200 bini bulacağını söyledi. Kademeli prim şartıyla sayının daha da düşeceği ifade ediliyor uzmanlar tarafından. (EKONOMİ SERVİSİ)