EYT'de kademeli geçiş için patronlar harekete geçti

EYT'de kademeli geçiş için patronlar harekete geçti
EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik hakkı kazanan tüm çalışanların hemen işi bırakacakmış gibi bir hava estiren patronlar, kademeli geçiş için kulis faaliyetlerini hızlandırdı. Patronlar, kıdem tazminatı için de KGF desteği ve taksit istiyor.

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için geri sayım başlarken, patronlar hükümet nezdindeki görüşmelere ağırlık vermeye başladı. İşverenler, emeklilik hakkı kazanacak olanların kıdem tazminatının yarısını kendilerinin ödemesi, kalan yarısı için de Kredi Garanti Fonu (KGF) tarzı kredi desteği sağlanmasını talep ediyor.

İşveren kesimi ayrıca EYT'de kademeli geçiş de talep ediyor. Bloomberg HT yayınına katılan patronlara göre, iş hayatında EYT'lilerin ağırlığı yüzde 25-30 arasında. İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyeleri arasında EYT’lilerin yüzde 23-25 civarında olduğu bilgisini veren başkan Şekib Avdagiç, tüm EYT’lilerin emekli olması halinde nitelikli işgücü kaybı olacağını söyledi. Ayrıca işveren kesiminin ciddi bir kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

'İŞGÜCÜ BOŞLUĞU DOĞAR' İDDİASI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ise 1,5 milyon EYT'linin yüzde 87'sinin özel sektörde görev yaptığını söyledi. Tüm EYT’lilerin hepsinin birden emekli olması durumunda emek boşluğu oluşabileceğini anlatan Asmalı, kademeli emeklilik önerisinde bulundu. Asmalı, kıdem tazminatları için de "Kıdemin yüzde 50’ini işveren karşılayabilir, diğer yüzde 50 için de KGF tarzı bir kredi desteği sağlanabilir" çağrısı yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Başaran Bayrak da kademeli emeklilik geçişi önerisini dillendirdi.

İşverenlerin işgücü 'endişesi'nde, tüm EYT'liler sanki bir anda çalışma hayatından çekilecekmiş varsayımıyla hareket etmeleri dikkat çekerken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'le görüşerek, taleplerini aktarmıştı.

KGF NEDİR?

Kredi Garanti Fonu (KGF) teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olmaktadır. KGF, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olan bir fondur. KGF kredisi ile esnaflar ya da KOBİ'ler kredi kullanımını daha kolay tamamlayabilmektedir. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar