FATF yetkilileri, gri liste kararının açıklanması öncesi Türkiye'de incelemeler yaptı
Artı Gerçek - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Ekim 2021'de bankacılık ve emlak sektörlerinde kara para aklama ve Kaide, IŞİD gibi terör örgütlerinin finansmanını engellemede eksikler nedeniyle sıkı takip edileceklerin gri listesine aldığı Türkiye hakkında gelecek ay yeni rapor yayımlayacak. Öncesinde Türkiye'ye gelen bir FATF ekibinin yerinde inceleme ve temaslarda bulunduğu belirtildi.
EKİBİN RAPORU KARARI BELİRLEYECEK
FATF ekibinin geçen hafta kamuoyuna duyurmadan Türkiye'den yetkililer ve sektör temsilcileriyle bir günden uzun süren toplantıları hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Reuters'e konuştu. Toplantılarda Ankara’nın kara para aklama ve terör finansmanına dair endişeleri giderme yönünde kaydettiği ilerlemenin değerlendirildiğini aktaran kaynaklar, Türkiye’yi ziyaret eden ekibin raporunun, 28 Haziran'daki FATF Genel Kurul toplantısında vereceği kararın temelini oluşturacağını söyledi.
KARŞILIKLI OLUMLU MESAJLAR
FATF'nin şubat ayındaki Türkiye açıklamasında, Ankara'nın "eylem planını büyük ölçüde tamamladığı" yönünde ilk saptamasını yaptığını ve ileri saptama için yerinde inceleme yapacağını belirterek gri listeden çıkış yönünde olumlu mesajlar vermişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye'nin özel inceleme altında tutulan ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkmasının önemini vurgulayıp "Ülkemizi gri listeden çıkarmak için tüm teknik hazırlıkları tamamladık" demişti.
HANGİ ÜLKELER GRİ LİSTEDE?
Halihazırda FATF'nin gri listesinde Bulgaristan, Burkina Faso, Filipinler, Güney Afrika, Güney Sudan, Haiti, Hırvatistan, Jamaika, Kamerun, Kenya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Senegal, Suriye, Tanzanya, Türkiye, Vietnam, Yemen bulunuyor. Gri listede yer almak, ülkelerin uluslararası bankalar ve yatırımcılarla iş yapma kabiliyetlerini azaltıyor. FATF'nin kara listesinde ise İran, Kuzey Kore, Myanmar yer alıyor. (Dış Haberler)