Fındıkta taban fiyat endişesi: 'En az 160 TL olmalı'

Fındıkta taban fiyat endişesi: 'En az 160 TL olmalı'
Fındık üreticisi önümüzdeki günlerde açıklanacak fındık taban fiyatını bekliyor. Çay ve buğdaya verilen düşük fiyat fındık üreticisini endişelendiriyor. Üreticiler, iki kat artan maliyetlere dikkat çekerek fındık fiyatının en az 160 TL olmasını istiyor.

Soner ÖZDEMİR


ORDU - Karadeniz'de fındık hasadı ağustosta başlayacak. Fındık üreticisinin gözü kulağı ise açıklanacak taban fiyatta. İşçilik, gübre, ilaç gibi girdi maliyetleri yüzde yüz artarken, enflasyon de günden güne yükseliyor. Ancak çay ve buğdaya TMO tarafından verilen düşük fiyat fındık üreticisini de endişelendiriyor.

BİR KİLO FINDIĞIN MALİYETİ 117 TL

Ordu Ziraat Odası Koordinasyon Kurulu, bir kilo fındığın üreticiye maliyetinin 117 TL 46 kuruş olduğunu açıkladı. Fındık taban fiyatının ise en az 160 TL olmasını istedi.

'ARTAN MALİYETLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI'

Fındık üreticisi İhsan Aktaş işçilik, gübre ve ilaç fiyatlarına zam üstüne zam geldiğini vurguladı. Aktaş, fındık fiyatının en az 180 TL olması gerektiğini aksi halde zarar edeceklerini söyledi.

Bir başka üretici Erkan Kuzu ise "Fındık fiyatı 200 TL’nin üstünde olmalı. Özellikle fındık üreticisi artan maliyetler karşısında zarar ediyor. Bu nedenle fiyat açıklanırken fındık girdi maliyetleri göz önünde bulundurulmalı" dedi.

'ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYECEK BİR FİYAT AÇIKLANMALI'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Üreticinin bu sezondan beklentisi de çok yüksek. Çünkü üreticinin tek geçim kaynağı fındık. Buna bağlı olarak bölgemizde TMO'nun açıklayacağı taban fiyatı bekleniyor. Üretici, bir yıldır bakımını yaptığı fındık için iyi bir fiyat açıklanmasını istiyor. TMO’nun fındık üreticisini mağdur etmeyecek bir fiyat açıklayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-07-12-saat-15-02-34-8a053ee4.jpg
Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan

'FINDIK ÇALIŞMA GRUBU NE KONUŞTU MERAK EDİYORUM'

Enflasyona ve girdi maliyetlerinde yüzde yüzü aşan artışa dikkat çeken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da "Meclis'te Cumhur İttifakı'nın milletvekilleri Fındık Çalışma Grubu adı altında toplandı. Rekolte belli olmadan, fındık maliyeti hesaplanmadan bu toplantıda ne konuştular merak ediyorum. Haberlerde gördüğümüz kadarıyla fındık maliyetinin konuşulduğu ifade ediliyor ki bu yanlış. Bu toplantının hiçbir şey belli olmadan yapılması verimli olmadı. Ayrıca bu toplantıda üretici temsilcilerinin de olması gerekir" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-07-12-saat-15-03-35-3a9cc948.jpg
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça

'FINDIK FİYATI YÜZDE YÜZ ZAMLANMALI'

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise "Girdi maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde zamlandı. Yeni sezonda fiyatı da en az yüzde 100 zamlanmalı. TMO üreticinin yanında olduğunu gösteren bir fiyat vermeli. Serbest piyasada 140 TL’yi bulan fındık fiyatını göz önünde bulundurmalı" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-07-12-saat-15-04-09-f1d23abf.jpg
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan

Öne Çıkanlar