Fıstıkta maliyet arttı, fiyat düştü: Urfa Ziraat Odası 'acil müdahale alımı' çağrısı yaptı, CHP'li Tanal TMO'ya başvurdu

Fıstıkta maliyet arttı, fiyat düştü: Urfa Ziraat Odası 'acil müdahale alımı' çağrısı yaptı, CHP'li Tanal TMO'ya başvurdu
Maliyetlerin yüzde 69 artmasına rağmen fıstık fiyatının geçen yıla göre düştüğünü açıklayan Urfa Ziraat Odası acil müdahale alımı çağrısı yaptı. CHP'li Mahmut Tanal da, fıstıkta taban fiyat uygulamasının başlatılması talebiyle TMO'ya başvurdu.

Ali GÜZEL


URFA - Türkiye'nin fıstık üretiminin yüzde 40'ından fazlasını karşılayan Urfa'da erken hasat dönemi başladı ancak fiyatlar geçen yıla oranla düştü. Geçtiğimiz yıl çiftçinin kilosunu 115 liraya kadar satabildiği boz fıstığın fiyatı bu yıl 90 liraya kadar geriledi. Maliyetler artmasına rağmen fıstık fiyatlarının düşmesine tepki gösteren Urfa Ziraat Odası, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) 'acil müdahale alımı' ve 'fiyat revizyonu' çağrısında bulundu.

Urfa Ziraat Odası'nda ziraat oda başkanlarıyla birlikte açıklama yapan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, "Son zamanlarda çiftçi girdileri olabildiğince yükseldi. Bununla birlikte ürün fiyatlarında düşüşler meydana geliyor. Bu durum çiftçilerimizi büyük bir zarara uğratmakta. Bu sene yağış almamıza rağmen iyi bir ürün beklerken istediğimiz ürünü de alamadık. Dolayısıyla rekolte de düşüş yaşandı. Bu yıl çiftçinin altın yılı olması beklerken fiyatlar ve istikrarsızlıktan dolayı bir sıkıntı yaşamaktayız" dedi.

'FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ BİZİ ÜZÜYOR'

Buğday ve arpadaki artışı anımsatarak "Girdi maliyetlerinin yüzde 69 artış göstermesinin yanında arpa ve buğdayda yüzde 12'lik bir artış verilmesi hububat çiftçisini çok zor bir duruma sokmuştu" diyen İpar, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda su altı dediğimiz boz fıstığa 110 ile 115 arasında bir fiyat biçilirken bugünkü şartlarda 90 liraya kadar düşmüş. 100 liraya kadar bir artış göstermişse de bu çiftçilerimizi derin bir düşünceye sevk etmektedir. Biz çiftçinin zarar etmediği tek ürünü fıstık olarak düşünüyorduk ama son zamanlarda Antep piyasasının Urfa piyasası üzerinde bu kadar etkin olmaması gerekirken özellikle Antep piyasasında fiyatların düşürülmüş olması bizi gerçekten üzmektedir. Biliyoruz ki, Urfa bölgesi Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 42 ile 45'ini karşılıyor. Dolayısıyla fıstık üretiminin yarısına yakınını Urfa sağlarken fiyat istikrarının da Urfa'dan çıkması gerekiyordu."

whatsapp-gorsel-2024-08-05-saat-16-50-38-92097fc7.jpg
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar

TMO'YA 'MÜDAHALE ALIMI' ÇAĞRISI

Önümüzdeki günlerde normal hasat döneminin başlayacağını belirten İpar, TMO'ya 'acil müdahale alımı' ve 'fiyat revizyonu' çağrısında bulunarak, "Çiftçilerimizin bu endişelerinin ortadan kalkması için özellikle önümüzdeki bir ay içerisinde bir müdahale alımı yapılmasını bekliyoruz devletten. Böyle bir müdahale alımı olmazsa ve bu fıstık fiyatları bir şekilde düşüşe geçerse maalesef çiftçilerimiz tek umudu olan fıstıktan da zarar edecek. Son zamanlarda zaten çok zor durumda olan çiftçilerimiz bundan sonra her geçen gün batma tehlikesiyle karşı karşıya. TMO bir fiyat açıklayıp müdahale alımı yaparsa çiftçilerimiz nispeten de olsa rahat bir nefes alabileceklerdir. Onun için acil bir müdahale alımı ve bir fiyat revizyonu gerekmektedir" dedi.

TANAL'DAN BAŞVURU: 'TMO'NUN ALIM YAPMASI FİYAT İSTİKRARI SAĞLAYACAK'

CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal ise fıstıkta taban fiyat uygulaması ve TMO'nun alım yapması talebiyle TMO'a başvurdu. Tanal, TMO Genel Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru dilekçesinde "TMO'nun fıstık alım yapması ve fındıkta olduğu gibi fıstık için de taban fiyat belirlemesi büyük önem arz etmektedir. TMO'nun fıstık alımı yapması, üreticilerin ürünlerini belirli bir fiyat garantisi ile satabilmelerine olanak sağlayacak, piyasa fiyatlarının çok düşmesini önleyecek ve üreticilerin gelirini güvence altına alacaktır. Ayrıca TMO'nun alım yapması, piyasa arzını kontrol etmeye yardımcı olacak ve fiyat istikrarını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2024-08-05-saat-16-51-00-718a9c8e.jpg
CHP Urfa milletvekili Mahmut Tanal fıstıkta taban fiyat uygulamasının başlatılması talebiyle TMO'ya başvurdu

'URFA'DA FISTIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE BORSASI KURULSUN'

Dilekçesinde ayrıca Urfa'da fıstık araştırma enstitüsü ve borsası kurulmasını da talep eden Tanal, şunları söyledi:

"Şanlıurfa'da Fıstık Araştırma Enstitüsü veya Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü'nün kurulması, Fıstık Borsası kurulması, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve modern fıstık işleme, paketleme tesislerinin kurulması, bölgedeki fıstık üretiminin kalitesini ve verimliliğini artıracaktır. Bu sebeplerle Şanlıurfa'daki fıstık üreticilerinin mağduriyetini gidermek amacıyla TMO'nun fıstık alımı yapması, taban fiyat belirlemesi ve diğer gerekli adımların atılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla talep ederim."

Öne Çıkanlar