Fitch: Negatife doğru giden resimde bankaların payı büyük

Fitch: Negatife doğru giden resimde bankaların payı büyük
Bankaların negatif resimdeki etkisine dikkat çeken Fitch, 'Küresel banka kredi notu görünümleri negatife meyilli, Türkiye bankalarının buna katkısı büyük' açıklaması yaptı.

ARTI GERÇEK - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel banka kredi notu görünümlerinin negatife doğru meyilli olduğunu açıkladı. Açıklamada, son zamanlarda kredi notu düşürülen Türkiye bankalarının negatife doğru giden resimde katkısının 'büyük' olduğu belirtildi.

Fitch Ratings, negatif görünümlerin oranının 2019 ilk yarı sonunda 2018 sonundaki yüzde 13’ten yüzde 17’ye çıktığını ifade etti. Negatife meyilde Türkiye bankalarının katkısının büyük olduğu belirtilen açıklamada, Brexit sürecindeki belirsizlik de neden olarak gösterildi.

Fitch, 12 Temmuz’da Türkiye'nin kredi notunu ‘BB’den ‘BB-‘ye indirmiş, not görünümünü ise ‘negatif’ olarak teyit etmişti. 19 Temmuz’da ise 12 özel banka ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türk Eximbank'ın kredi notunun indirildiğini açıklamıştı.

Öte yandan, Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk olan Fitch Ratings Kredi Notları İdari Direktörü Ed Parker, Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerini anlattı.Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bazı belirsizlikler ve aşağı yönlü riskler olduğunu kaydeden Parker, bu belirsizliklerin Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla daha da arttığını söyledi. Parker, "Bütçe açığı kötüleşti, döviz ve para politikası belirsizliklerinin yanı sıra jeopolitik riskler de var" dedi.

POLİTİKA FAİZ YIL SONUNDA YÜZDE 18'E İNER

Parker, Türkiye'de enflasyonun düştüğünü, reel faizlerin yüksek olduğunu, cari açığın azaldığını ve yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal göreve gelmeden önce de ekonominin gittiği patika nedeniyle piyasanın zaten faiz indirimi beklediğini vurguladı.

Politika faizinin yıl sonunda yüzde 24'ten yüzde 18'e inmesini beklediklerini belirten Parker, indirimlerin ne hızda yapılacağının önemli olacağını ifade etti. Parker, "Faiz indiriminin ekonomi gidişatıyla uyumlu olması gerekiyor. Yarınki toplantıda indirimler başlayacaktır. Eğer faizler çok hızlı şekilde indirilirse ekonomide oynaklığın uzadığını görebiliriz ve bu dengelenme açısından da kötü olur" dedi.

Fitch, bu ay TCMB eski Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını gerekçe göstererek, Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB-'ye indirmişti. Kurum geçen cuma günü de 14 Türkiye bankasının notunu düşürmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar