FT: Yaklaşık 19 petrol tankeri Boğazlarda yığıldı, Türkiye yeni sigorta belgeleri talep ediyor

FT: Yaklaşık 19 petrol tankeri Boğazlarda yığıldı, Türkiye yeni sigorta belgeleri talep ediyor
Batı’nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlamasının ardından Türkiye'nin petrol tankerlerinden yeni sigorta belgeleri talep ettiği belirtildi. Financial Times gazetesi, Boğazlarda yaklaşık 19 petrol tankerinin bekletildiğini yazdı.

Artı Gerçek - Batılı ülkelerin Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat sınırlaması getirmesi ve bu fiyata uymayan gemilerin Batılı şirketler tarafından sigortalanmasını yasaklanması sonrasında, yaklaşık 19 petrol tankerinin Boğazların girişinde yığıldığı belirtildi. İngiliz gazetesi Financial Times (FT), bu gemilerin Türkiye tarafından gerekli sigorta belgeleri olmaması nedeniyle bekletildiğini yazdı. Ankara'nın petrol sızıntısı ve çarpışma gibi kazalar için yeni sigorta poliçesi talep ettiği belirtildi.

YENİ YAPTIRIM NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı dün yürürlüğe girdi. Söz konusu yaptırım, petrol akışını bir yandan devam ettirirken, bir yandan da Rusya'nın petrol gelirlerinin azaltılmasını öngörüyor. Buna göre, Rus petrolünün üçüncü ülkelere tavan fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması halinde, G7 ve AB ülkelerinde bulunan şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi hizmetleri sunamayacak.

'İLK TANKER ALTI GÜNDÜR BEKLETİLİYOR'

FT'nin haberine göreyse, tavan fiyat uygulamasının devreye girmesinin ardından Ankara, sigorta şirketlerinin Boğazlardan geçecek gemilerin tamamen sigortalamasını talep etti. Gazeteye konuşan dört petrol sektörü yöneticisi, Türkiye'nin tavan fiyat sonrası yeni sigorta belgeleri talep ettiğini söyledi.

FT, gemicilik sektöründen yetkililer, petrol ticareti yapan kurumlar ve uydu görüntülerine dayanarak, yaklaşık 19 petrol tankerinin Rusya'yı Karadeniz üzerinden uluslararası piyasalara bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazlarında bekletildiğini yazdı. İlk tankerin 29 Kasım'da geldiği ve altı gündür bekletildiği belirtildi.

'BEKLETİLEN PETROL KAZAKİSTAN ÇIKIŞLI, YAPTIRIMA TABİ DEĞİL'

Habere göre, bekletilen petrolün büyük kısmı Kazakistan çıkışlı. Kazak petrolünün Rusya limanlarına boru hattı üzerinden geldiğini ve Batı'nın yaptırımlarının hedefi olmadığını hatırlatan FT, "Türkiye sularında veya çevresinde bekleyen tankerler, tavan fiyat uygulamasının küresel petrol akışını Rusya'nın ihracatının ötesinde de etkileyebileceğinin ilk göstergesi" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE P&I TALEP ETTİ'

FT'ye göre Türkiye, söz konusu ham petrol tankerlerinden 'P&I Kulübü' olarak bilinen, üçüncü şahıslara karşı doğan sorumluluk ve masrafların karşılandığı, yani petrol sızıntısı ve kaza gibi olaylarda da ödeme yapan sigorta türünün teyidini talep etti.

'TALEP EDİLEN BELGELER HER ZAMANKİNİN ÖTESİNDE'

Dünyanın en önemli P&I kulüp birliklerinden The International Group ise Türkiye'nin talebinin genelde talep edilen bilginin çok ötesine geçtiğini, yaptırım ihlaline yol açabileceği ve bu nedenle P&I teyidi verilemeyeceğini açıkladı. Kurumun yöneticisi Nick Shaw ise FT'ye demecinde, "ilgili yetkililerle sorunu çözmek için yapıcı diyalog içinde olduklarını" söyledi.

'ABD VE İNGİLTERE ENDİŞELİ'

FT'ye konuşan bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi ise "Türkiye hükümetinin yeni politikasının Türk boğazlarındaki gemi hareketini karmaşık hale getirebileceğinin farkında olduklarını" ve "İngiltere ile birlikte bu endişeleri Türk yetkililere ilettiklerini" belirtti.

Gazetenin haberinde, Rusya'nın Batı'nın petrol kısıtlamalarının etrafından dolanmak için 100'den fazla tankerden oluşan "gölge filo" kurduğu da öne sürüldü. FT, bu gemilerin sigortasız şekilde veya Batı ülkeleri dışındaki şirketlerin sigortası ile faaliyet gösterdiğini iddia etti.

FT'ye konuşan petrol sektörü kaynağı, Rus sigorta şirketlerinin Türkiye sularından geçişi garanti altına almak için Türk yetkililere teyit mektupları verdiğini, Türkiye'de bekletilen gemilerin batılı şirketler tarafından sigortalananlar olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar