Garanti 14 milyon, geçen araç 6 milyon

Osmangazi Köprüsü’nden 12 ayda geçen araç sayısı, garanti verilen 14 milyon araç sayısının yarısına bile ulaşamadı. Bu durum vatandaşa ağır vergi yükü olarak dönüyor.

Garanti 14 milyon, geçen araç 6 milyon

EKONOMİ - Osmangazi Köprüsü vatandaşın cebini vuruyor. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Osmangazi Köprü’sünden Temmuz 2017 sonuna kadar, 13 ayda toplam 7 milyon 662 bin aracın geçtiğini açıkladı. Köprü için garanti edilen geçiş sayısı yıllık 14 milyon 600 bin olarak belirlenmişti.

BİMER, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in sorularına, Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü’nden aldığı bilgiler doğrultusunda yanıt verdi.

Yanıtta, 1 Temmuz 2016 tarihinde işletmeye açılan Osmangazi Köprüsü’nden Temmuz 2016’da 1 milyon 502 bin 420 aracın ücretsiz geçiş yaptığı, bu nedenle ücretli olarak geçiş yapan araç sayısının 6 milyon 159 bin 685 olduğu kaydedildi.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in bilgi edinme başvurusuna verilen cevaba göre, Temmuz 2016 -Temmuz 2017 döneminde günlük araç garantisi 40 bin, yıllık araç garantisi ise 14 milyon 600 olan Osmangazi Köprüsü'nden geçen ücretli araç sayısı 6 milyon 159 bin 685'te kaldı.

Verilen bilgiye göre, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) otoyolu kapsamında Gebze-Orhangazi (Osmangazi Köprüsü dahil) otoyol kesiminde 2016 yılında 194 milyon 776 bin 117 lira gelir elde edildiği de kaydedildi. Yanıtta, "Sözleşmeye göre köprü ve otoyoldaki tüm gişelerden elde edilen gelirlerin toplamı, garanti edilen araç sayılarına karşılık hesaplanan gelirden düşük olması halinde aradaki fark genel bütçeden görevli şirkete ödenecektir maddesi gereğince senede bir defa ödenmektedir. 2016 yılında 194 milyon 776 bin 117,03 TL gelir elde edilmiştir" dendi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 13 Temmuz 2016’da yaptığı ve Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilen açıklamasında "Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan Gebze-Orhangazi arasındaki kesimin ortalama günlük garantisi 40 bin araçtır" demişti. Bu da yıllık 14 milyon 600 bin araca karşılık geliyor.

ÜCRET DÜŞÜRÜLDÜ AMA…

CHP'li Adıgüzel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, düşürülen geçiş ücretlerine rağmen, köprüden geçen araçların, garanti edilen sayının çok altında kaldığını savundu. Adıgüzel şunları söyledi: "Geçen araç, garanti edilen araç sayısının yarısını bile karşılamıyor. Geçmeyen 8 milyondan fazla aracın parası yine vatandaşın cebinden çıkıyor. Kaldı ki, geçiş ücretlerinin ocak ayında düşürülmesinden sonra yaşanan kısmi artışlara rağmen, vatandaşın köprüye rağbet etmediği de ortada. Yani, vatandaş talep etmediği hizmetin bedelini cebinden ödüyor."

DİYARBAKIRLI DA ÖDÜYOR

Hayatında hiç İstanbul ya da Bursa'ya gitmeyen Diyarbakırlı bir vatandaşın da Osmangazi'den geçmeyen aracın parasını ödemek zorunda bırakıldığını vurgulayan Adıgüzel, "Araban hatta ehliyetin yoksa bile ödeyeceksin… Mega proje algısı yaratılıyor ama yükü vatandaşa biniyor. Şimdi vergi artışlarından bahsediliyor. Halkın vergileriyle oluşan kaynaklar halkın yararına kullanılmalı, yük olmamalı, bir elin on parmağını geçmeyecek sayıdaki müteahhidi, işadamını zengin etmek için kullanılmamalı. Bu kaynak israfı aynı zamanda gelecek kuşaklara da yansıyacak, torunlarımız bile borçlu olacak" diye konuştu.

AÇILIŞTA BİLE RAĞBET YOK

Köprünün açıldığı ilk 15 günde geçişlerin bedava olduğunu buna rağmen geçen araç sayısının 1 milyon 502 binde kaldığını ifade eden Adıgüzel, "Geçiş ücretinin düşürülmüş olması, bayram tatillerinin uzatılması da işe yaramamış. Vatandaş Osmangazi Köprüsü'nü hedeflenen kadar kullanmıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki artışla açığı kapatmaya çalışıyorlar. Dünya sürücüsüz, alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçları konuşuyor ama biz asfalta, köprüye kaynak aktarıyoruz" şeklinde konuştu.

chp Osmangazi Köprüsü Bimer Onursal Adıgüzel araç sayısı