Global 'endişe' araştırması: Türkiye'de halkın yüzde 82’si 'ekonomi kötü' dedi
Ipsos’un global endişe araştırmasına göre Türkiye bu sonuçla, Arjantin, Peru, Japonya ve Kolombiya'dan sonra halkı en çok ekonominin kötü olduğunu düşünen 5'inci ülke durumunda.
Global ‘endişe’ araştırması, Türkiye’de mevcut tablonun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'alım gücünün bir parça düştüğü' tezinden daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre halkın yüzde 82’si ekonominin kötü olduğunu belirtti.
Ipsos'un global ‘endişe' araştırmasının detaylarında "Ülkenizin ekonomisini nasıl tanımlarsınız, iyi mi kötü mü?" sorusuna Türkiye'den katılımcıların yüzde 82'si "Kötü" yanıtı verdi.
Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre 25 Mart-3 Nisan arasında 27 ülkede toplam 19 bin kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada Türkiye bu sonuçla, Arjantin, Peru, Japonya ve Kolombiya'dan sonra halkı en çok ekonominin kötü olduğunu düşünen 5'inci ülke durumunda. Global ortalamada insanların yüzde 35'i ülkelerinin ekonomisinin iyi durumda olduğunu söylerken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 18. Örneğin Türkiye'yi kıskandığı iddia edilen Almanya'da halkın yüzde 54'ü ülkelerinde ekonominin iyi durumda olduğunu belirtiyor.
HALKIN YÜZDE 78’İ ‘TÜRKİYE YANLIŞ YÖNE GİDİYOR’ DEDİ
Araştırmada "Size göre ülkeniz doğru yöne mi yanlış yöne mi ilerliyor?" sorusuna global ortalamada insanların yüzde 63'ü "Yanlış yöne gidiyoruz" diye yanıt verdi. Türkiye'de ise bu oran çok daha yüksek. Araştırmaya Türkiye'den katılımcıların verdiği yanıtlara göre halkın yüzde 78'i ülkenin yanlış yöne gittiğini düşünüyor. Bu oranla 27 ülke içinde vatandaşlarının gidilen yönü en az desteklediği Peru, Arjantin ve Kolombiya'dan sonra 4'üncü ülkeyiz.
EN BÜYÜK SORUN ENFLASYON VE YOKSULLUK
Araştırma Türkiye halkının en büyük derdinin enflasyon ve yoksulluk olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye vatandaşlarının yüzde 58'i Nisan 2022 tarihli araştırmada "En önemli endişeniz nedir" sorusuna "Enflasyon" yanıtı verdi. Bu oranla Türkiye Arjantin'den sonra ikinci en çok enflasyon endişesi yaşanan ülke. Türkiye vatandaşlarının yüzde 39'u da en önemli endişe olarak ‘yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğini’ işaret etti.
İKLİM KRİZİ ENDİŞESİ GERİ PLANDA KALDI
İklim krizine dair endişede ise Türkiye yüzde 8 ile en düşük seviyelerden birinde kaldı.