Gözler asgari ücret toplantısında
Çin Covid politikasını esnetiyor, Powell faiz artışında küçük adımlar dedi, petrolde gözler OPEC+ toplantısında. Türkiye'de gelir paylaşımı dengesizliği büyürken, asgari ücret takvimi belli oldu... Ekonomide öne çıkan başlıklar Ekonomi Bülteni'nde...

Artı Gerçek - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, 30 Kasım’da düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Ekonomik Görünüm, Enflasyon ve İş Gücü Piyasası' başlıklı toplantıda konuştu. Powell, enflasyonla mücadelenin uzun bir süre daha devam edeceğini belirterek, "Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma düzeyine yaklaşırken faiz artış hızımızı biraz yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir” dedi.
PETROLDE GÖZLER OPEC+ TOPLANTISINDA
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile aralarında Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan gibi üreticilerin bulunduğu OPEC+ 4 Aralık’ta yıl sonu toplantısı için bir araya gelecek. OPEC+ 5 Ekim’deki toplantısında, 2023 sonuna kadar günlük üretimde 2 milyon varil kesinti kararı almıştı. Küresel ekonomiye dönük kaygılar, Çin’in sıfır Covid politikası ve OPEC+'nın üretim kotalarını tutturmaktaki zorlukları yönlendirici olursa kesintiye devam kararı yinelenecek. Düşük bir ihtimal olarak, ABD cephesindeki gelişmeler dikkate alınırsa kesinti kararında bir miktar azaltmaya gidilebilir.

EURO BÖLGESİNDE ÜFE DÜŞÜŞTE: 9 AYLIK REKOR
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ekim ayı üretici enflasyonu (ÜFE) verilerini paylaştı. Buna göre, Euro Bölgesi üretici fiyatları enflasyonu enerji maliyetleriyle birlikte ekim ayında dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Buna göre AB'de ÜFE ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,5 düşerken, bir önceki yıla kıyasla yüzde 31,2 yükseldi. Bu durum genel olarak tüketicilerin üzerindeki enflasyon baskısının yavaşlayabileceğine dönük bir sinyal olarak ele alınıyor.
ÇİN COVİD POLİTİKASINI ESTENEBİLİR
Küresel tedarik zincirinin en önemli halkası olan Çin’de Sıfır Covid politikası uyarınca uygulanan kapanma önlemleri hem ekonomide hem de toplumsal hayatta huzursuzluğa neden oluyor. Ülke içinden gelen tepkiler ve ekonomik kayıplar nedeniyle Çin’in bu politikasını esnetebileceği gündemde. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Pekin yönetimi Covid-19 testleri pozitif çıkan bazı insanların, kendilerini evlerinde izole etmelerine izin vermeye hazırlanıyor. Düşük riskli hastalar, tercih etmeleri halinde devlet karantinası yerine bir haftalık ev karantinasına girebilecek.
KRİPTODA ŞİMDİ DE MADENCİLİK KRİZİ
Kripto finansman şirketleri, FTX’in çöküşünün ardından gelen etkilerle çalkalanırken, sektöre bir darbe de madencilerden geldi. Yükselen elektrik fiyatları ve düşen Bitcoin'den dolayı zarar eden madenciler, madencilik ekipmanlarını teminat göstererek aldıkları borçları ödeyemiyor. Madencilik şirketleri, ekipmanlarının yüzde 85’e kadar değer kaybetmesini, finansman anlaşmalarından kurtulmak için kullanıyor. Bahsedilen borç miktarı ise 4 milyar dolar...

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNDE İVME KAYBI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğinde ilişkin büyüme verilerini açıkladı. TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüdü. Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüme kaydetmişti.
Ekonomide büyüme sürüyor olsa da ivme kaybı göz ardı edilecek cinsten değil. Nitekim bu ivme kaybı Türkiye’nin G20’deki büyüme sıralamasında gerilemesine neden oldu. Türkiye, G20 ülkeleri arasında şu ana kadar üçüncü çeyrek büyüme verilerini açıklayan ülkeler arasında en hızlı büyüme kaydeden beşinci ülke durumunda. Türkiye bu sırayı Kanada ve Çin ile paylaştı. Listede ilk sıradaysa yüzde 8,6 ile Suudi Arabistan yer alıyor, onu yüzde 5,7 ile Endonezya takip ediyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 100 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Ticaret Bakanlığı, kasım ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, kasım ayında ihracat yüzde 1,9 artışla 21 milyar 854 milyon dolar oldu. İthalat ise yüzde 14 artışla 30 milyar 655 milyon dolara yükseldi. Böylelikle dış ticaret açığı kasımda yüzde 61 artışla 8,8 milyar dolar oldu. Yılın 11 aylık verilerine göreyse, ihracat yüzde 13,9 artışla 231 milyar 248 milyon dolara yükseldi. Buna karşılık ithalat yüzde 36,6’lık artışla 331 milyar 98 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde dış ticaret hacmi yüzde 26,3 oranında artarak, 562 milyar 347 milyon dolar oldu.

KASIMDA AÇLIK SINIRI 7800 LİRAYA DAYANDI
Türk-İş tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Kasım 2022' araştırmasının sonuçları açıklandı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 785 lira (dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı) olurken, yoksulluk sınırı da 25 bin 365 liraya (gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı) çıktı. Ekimde söz konusu miktarlar sırasıyla 7 bin 425 lira ve 24 bin 186lira olarak açıklanmıştı. Açlık sınırı asgari ücreti 2 bin 285 lira aştı. Ekimde bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' aylık 10 bin 170 lira oldu. Eylülde söz konusu rakam 9 bin 705 lira seviyesindeydi.
TÜRK-İŞ'İN KIRMIZI ÇİZGİSİ!
2023 için asgari ücret görüşmeleri 7 Aralık’ta başlıyor. Toplantı öncesinde, görüşmelerin taraflarından olan Türk-İş, asgari ücret alt sınırını duyurdu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, katıldığı TRT Haber yayınında "7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmemiz sıfır, kırmızı çizgimiz. Bu miktarın üzerine çıkmamız lazım. Gıdada artış yüzde 138. Neyin ne olduğunu biz A'dan Z'ye biliyoruz. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve öyle bir rakam bize getirilmeli" diyerek, sendikanın asgari beklentisini de ortaya koydu. Pek çok uzman, Atalay’ın belirlediği sınırının kasım ayı açlık sınırı olduğunu, ocak ayındaysa gelen zamlarla bu rakamın çok daha yüksek olacağını hatırlatarak, Türk-İş başkanını aceleci davranmakla eleştirdi.
İSTANBUL’UN ENFLASYONU YÜZDE 100 SINIRINI AÇTI
İstanbul Ticaret Odası'nın kasım ayına ilişkin fiyat indeksleri raporu açıklandı. Kasım ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,10, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,34 oranında arttı. 2021 Kasım'ına göre 2022 Kasım ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına kıyasla değişim oranı İTO Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yüzde 105,55, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi'nde ise yüzde 95,72 olarak gerçekleşti.
HAZIRLAYAN: MÜHDAN SAĞLAM