Güneş: EYT'de herkesin emekli olmamasının planlarını yapıyorlar

Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, EYT kapsamındaki herkesin emekli olmamasının planlarının yapıldığını öne sürerek, "Emekli olmazsan primler yükselecek, maaşlarda düşme olmayacak gibi" dedi. Güneş, gelir dağılımındaki adaletsizliğe de dikkat çekti.

Güneş: EYT'de herkesin emekli olmamasının planlarını yapıyorlar

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hafta içi Meclis gündemine sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "yaş koşulu olmayacak" açıklaması dışında, düzenleme hakkında henüz tam bir bilgi yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da halen düzenlemeyi kamuoyu ile paylaşmış değil.

Prof. Dr. Hurşit Güneş ise iktidarın, EYT kapsamındaki herkesin emekli olmamasının planlarını yaptığını öne sürdü. Tv100'de Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtlayan Güneş'in açıklamaları şöyle:

EKONOMİDEKİ SIKINTI 2018'DE DEPREŞTİ: Ekonomideki asıl sıkıntı 2018’den sonra iyiden iyiye depreşti. Cumhurbaşkanı ekonomiyi kendi kendine yönetebileceğini, dini temeller üzerinde hareket ettiği takdirde ekonominin doğru bir yörüngeye gideceğini denemek istedi. Onu deneyince iş bozuldu. Sadece gelir dağılımında değil servet dağılımında da çok büyük bozukluk var dolayısıyla Türkiye’de olağanüstü bir adaletsizlik var. Dünyanın gelişmiş ülkeleri içinde en büyük gelir, servet adaletsizliğinden biri Türkiye’de yaşanıyor.

EYT TEK PARÇADA GELECEK Mİ?: EYT’nin yükü yüksek ama bakalım hemen tek parçada gelecek mi? Herkesin emekli olmamasının planlarını yapıyorlar. Emekli olmazsan primler yükselecek, maaşlarda düşme olmayacak gibi. Bunun çok büyük bir yük getireceğine hiç kuşku yok. Kur korumalı mevduatın çok büyük bir yük getireceğine hiç kuşku yok. Ortada bir gerçek var. Muhtemelen mayıs ayının ortasında bir seçim var. İlk defa Tayyip Erdoğan kendi siyasi partisini yüzde 40’ların çok altında görüyor. Seçim sıkıntıda. Bu seçim onun için en büyük sıkıntılı seçim. Şimdiye kadar hiçbir seçimde bu kadar popülist bir politika izlemedi, kesenin ağzını açmadı.

İNSANLAR ALIŞVERİŞ YAPAMAZ HALE GELDİ: Türkiye’de olabilecek çok kötü şeyler oldu; insanlar gerçekten alışveriş yapamaz hale geldiler, yoksullaştılar, kiralarını ödeyemediler. Daha büyük kötü senaryolar düşünmeyelim ama Türkiye’de köyü şeyler oldu.

160 MİLYAR DOLAR LAZIM: Milli gelirin %20’si gibi bir yardıma ihtiyacımızın olduğunu düşünürsek bu hemen hemen 800 küsur milyar dolarlık milli gelir içinde 160 milyar dolar eder. IMF’nin bu kadar parayı toplayabileceğini düşünmüyorum. Ben asla IMF’ye gidilmesinden yana değilim. Türkiye’yi 2001 krizine IMF soktu. Yanlış program uyguladılar ve Türkiye krize girdi. (EKONOMİ SERVİSİ)