Hayal kırıklığı yaratan büyüme verisi
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüyerek ekonomistlerin beklentisinin gerisinde kalan bir performans sergiledi.
EKONOMİ - Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüyerek ekonomistlerin beklentisinin gerisinde kalan bir performans sergiledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'de büyümenin yüzde 5,3 olacağı yönündeydi. Çeyreklik bazda büyüme yüzde 2,1 ile yüzde 1,8'lik beklentinin üzerinde kaldı. Yüzde 5 olarak açıklanan ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 5,2 olarak revize edildi.
Türkiye ekonomisi birinci çeyrekteki büyüme performansını geçen yıl ekonomide yaşanan yavaşlama sonrası hükümetin sağladığı istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talep ve ihracat öncülüğünde gerçekleştirmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan-haziran dönemine ilişkin ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak; tarım sektörü yüzde4,7, sanayi sektörü yüzde 6,3, inşaat sektörü yüzde 6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,7 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 arttı.
OVP'DE 2017 BÜYÜMESİ BEKLENTİSİ YÜZDE 4,4
Orta Vadeli Program'da (OVP) 2017'nin tamamı için yüzde 4,4 büyüme öngörülüyor. Bununla birlikte ekonomi yönetimi uzun bir süredir son dönemde alınan teşviklerin desteğiyle büyümede bu yılın bu hedefin üzerinde tamamlanacağını dile getiriyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, OVP'de 2017 büyümesine yönelik beklentilerin revize edileceğini açıklamıştı.
Geçen yıl üçüncü çeyrekte yaşanan yüzde 1,3 daralma sonrası ekonomideki yavaşlamanın önüne geçmek için bu yıl inşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik de bu yıl bir çok teşvik verildi. Yetkililer Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) 2017'de büyümeye tek başına 1-1,5 puan destek sağlayacağını öngörüyor.
NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 3,2 ARTTI
Yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların(HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,3 azalırken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9,5 arttı.
MAL VE HİZMET İHRACATI YÜZDE 10,5 MAL VE HİZMET İTHALATI İSE YÜZDE 2,3 ARTTI
Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,5, ithalatı ise yüzde 2,3 arttı.
İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 10,8 ARTTI
İşgücü ödemeleri, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,8, net işletme artığı/karma gelir yüzde 22,5 arttı.
İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 36,2 OLDU
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 38,1 iken bu oran 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 36,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 45,5'ten yüzde 47,8'e yükseldi.