Hazine'den IMF açıklaması: İmzalanan özel bir anlaşma yok

Hazine'den IMF açıklaması: İmzalanan özel bir anlaşma yok
IMF'nin 650 milyar dolarlık SDR tahsisatından Türkiye'nin 6.3 milyar dolar pay aldığını belirten Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF ile imzalanan özel bir anlaşma olmadığını açıkladı.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanlığı, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan özel çekme hakkına (SDR) ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, IMF ile imzalanan bir anlaşma olmadığını ve IMF ile herhangi bir program ilişkisine girilmediğini kaydetti.

Açıklamada, SDR tahsisatlarının, ülkelerin kota payları oranında yapıldığı bilgisi verilerek, Türkiye’nin payının 6.3 milyar dolar olduğu belirtildi.

 Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Basın yayın organlarında IMF SDR (Special Drawing Rights - Özel Çekme Hakkı) tahsisatına ilişkin gerçeği yansıtmayan bilgilerin yer aldığı ve tezvirat yapıldığı görülmektedir. Ülkemiz 1947 yılından bu yana IMF üyesi olup, bahse konu kuruluşta yüzde 0,98 sermaye payına sahiptir. IMF, 23 Ağustos 2021 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle üye ülkeleri desteklemek amacıyla toplam 650 milyar ABD Doları tutarında SDR tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamıştır.

SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır. Örneğin bu son tahsisatla; ABD’ye 112,9 milyar ABD Doları, Almanya’ya 36 milyar ABD Doları, Güney Afrika’ya 4,15 milyar ABD Doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD Doları tahsis edilmiştir.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. SDR tahsisatı tutarı uluslararası rezervlerimizde yer almakla birlikte, Bakanlığımızın TCMB nezdindeki hesaplarında takip edilecektir. SDR tahsisatına ilişkin bilgilere IMF’nin internet sitesinden https://www.imf.org/en/About/FAQ/special-drawing-right ulaşılabilmektedir."

Üye ülkelerin IMF'deki "kotaları" ile doğrudan orantılı tahsis edilen SDR’la Merkez Bankası’nın da brüt rezervine yaklaşık 6,4 milyar dolar eklenmiş oldu. Merkez Bankası'nın uluslararası rezervler ve döviz pozisyonu tablosunda paylaşılan SDR'larda 13 Ağustos haftası itibarıyla 1 milyar 388 milyon dolarlık pozisyon bulunuyor. 6,4 milyar dolarlık IMF parasının aktarılmasıyla bir sonraki hafta söz konusu tablonun güncel hali de görülmüş olacak.

Ekonomistlerin yaptığı değerlendirmeye göre; SDR aktarımıyla Merkez Bankası'nın brüt rezervleri artacak. Ancak yükümlülükler de artacağından net rezervde bir değişim olmayacak. Yapılan değerlendirmeye göre; brüt rezerv artarken, Merkez Bankası kısa vadeli dış borcu SDR tahsisatı ile artmayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar