Hisseleri düşse de iddiaları yalanladılar

Financial Times'ın Avrupa Merkez Bankası'na dayandırarak verdiği Avrupalı bankaların TL'den endişelendiğine dair haberlere bankalardan yalanlama geldi.

Hisseleri düşse de iddiaları yalanladılar

Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 50'yi aştı. Böylece 2018, henüz tamamlanmamış olmasına karşın Türk Lirası'nın dalgalı kur rejimine geçilmesinden bu yana yıllık bazda en kötü performans gösterdiği yıl oldu.

Türkiye'de iştirakları olan Avrupa bankalarının hisseleri TL'nin dolar karşısında yeni tarihi dip seviyeleri görmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Avrupa'daki bankaların Türkiye'de maruz kaldıkları risk hakkında endişe belirttiğini ortaya koyan Financial Times haberinin ardından yüzde 4'e kadar geriledi.

DÖVİZDEKİ DALGALANMA TSUNAMİYE DÖNDÜ

FINANCIAL TIMES RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Gazete, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'nin en büyük bankaları arasında bulunan BBVA, UniCredit ve BNP Paribas'nın Türk Lirası'ndaki sert düşüşten etkilenme olasılığının yarattığı riskten kaygı duyduğunu kaydetti.

Gazetenin konuya yakın iki kişiye dayandırdığı haberinde, ECB'nin Türkiye'deki bankaların liranın değer kaybı nedeniyle döviz kredilerini ödeyememe riskinden endişelendiğini ifade etti.

Bankacılık sektörünün toplam varlıklarının yüzde 40'ını döviz cinsi kredilerin oluşturduğu vurgulandı.

Haberde, TL'deki değer kaybının Türkiye'de büyük yatırımları bulunan Avrupa bankalarının gelirlerini olumsuz etkilediğine de dikkat çekildi.

İspanyol Bankası BBVA'nın hisseleri açılışta yüzde 3.8, Fransız BNP Paribas yüzde 2.6, İtalyan UniCredit yüzde 3.7 düştü. Hollanda bankası ING'nin hisseleri yüzde 2.1, HSBC'ninki ise yüzde 0.5 geriledi.

Avrupalı bankalar birkaç gün önce açıkladıkları ikinci çeyrek bilançolarıyla birlikte Türkiye'deki operasyonlarının net kâra etkisinin yüksek olmadığını ifade etmişlerdi.

ECB, FT'de yer alan haber hakkında yorum yapmadı.

Öte yandan, Türk Lirası'nın hızlı değer kaybında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına daha fazla müdahale ettiği ve Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığını kaybettiğine yönelik kaygılar etkili olmayı sürdürüyor. Financial Times gazetesinde bugün yer alan bir haber, lira üzerindeki aşağı yönlü baskının daha da artmasına neden oldu.

AVRUPALI BANKALARDAN YALANLAMA GELDİ

Bu gelişmelerin ardından, Avrupalı bankaların Türkiye riskinden endişelendiğine dair çıkan haberlere yalanlama geldi.

Garanti Bankası Yatırımcı İlişkileri, BBVA'nın söz konusu haberi doğrulamadığını belirtti. BBVA, Avrupa Merkez Bankası'nın konuya dair bir uyarısı olmadığını kaydetti. Açıklamada, BBVA'nın ajandalarından Türkiye'yi çıkarma planı olmadığı ve son bilanço sonrası Türkiye'den memnun oldukları ifade edildi.

Yapı Kredi'den yapılan açıklamada ise "UniCredit ve ECB bizimle resmi olarak temasa geçmedi ve 31 Temmuz'daki son telekonferansta uzun vadeli planlarına Türkiye olmaya devam edecek vurgusu yapıldı" ifadelerine verildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Türkiye dolar avrupa Bankalar Endişe gerileme ECB