Hükümetten bir günde üç ayrı ekonomi gündemi

Hükümetten bir günde üç ayrı ekonomi gündemi
Ekonomi Bakanı bu yıl üç teşvik paketi 'müjdesi' verdi, Başbakan 'KGF kredileri sürecek' dedi, Maliye Bakanı ise 'Özelleştirmeler yolda' açıklaması yaptı.

EKONOMİ - Seçimlerin ekonomik nedenlerle öne alındığına dair eleştiriler yükselirken, seçim tarihi yaklaştıkça hükümetin ekonomideki vaatleri de her geçen gün birbiri ardına geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedbirleri hayata geçirirken para ve maliye politikasındaki çizgilerinden asla taviz vermediklerini, bütçe disiplininden taviz vermeyeceklerini, açık piyasa ekonomisinden vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Her ne kadar Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu iddiaları reddederek, son dönemde açıklanan ekonomi paketindeki imar barışı, vergi barışı ve yapılandırmalardan hiçbirinin seçim ekonomisiyle alakası olmadığını savunsa da gelişmeler tam tersine işaret ediyor.

BİR YILDA ÜÇ TEŞVİK PAKETİ VAADİNDE BULUNDU

"Süper teşvik" diye bilinen Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin, hükümetin Meclis'ten aldığı üst düzey bir yetki olduğunun altını çizen Zeybekci, yeni dönemde de teşviklerin devam edeceğini belirtti.

Zeybekci, "Haftada üç dört firmayla konuşuyorum. Bizim istediğimiz tutarlarda teknoloji transferini sağlayacak olan yatırımlarda oturup görüşüyoruz. Bunların içinde şu anda çok önemli görüşmelerimiz de var. Bu kesintisiz şekilde devam edecek. Herhalde ikincisi yazın sonunda, üçüncüsü yıl sonunda olmak üzere üç paketle sonuçlandırız. Acil bir şey olursa tek başına da verebiliriz. Türkiye teşvik ve destek vermeye devam edecek" diye konuştu.

SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE ÖZELLEŞTİRME DOPİNGİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise özelleştirmelerin tekrar gündeme geleceği haberi verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ilgili kamu idareleriyle birlikte özelleştirme portföyüne alınabilecek varlıklar konusunda çalışmalar yaptığını aktaran Ağbal, şunları kaydetti:

"Hazırlıklarımız var bu konuda. Bununla ilgili açıklamayı Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıktıktan sonra yapmak daha doğru olur. Özelleştirme uygulamalarını serbest piyasa ekonomisinin gelişmesinin bir aracı olarak görüyoruz. Bu anlamda birçok alanda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak hazırlıklarımız var. Onları Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun gündemine getireceğiz. Oradan kabul edilenleri sizinle paylaşırız. Yakın bir zamanda yapacağız. Bizim seçimden önce, seçimden sonra diye bir düşüncemiz yok."

BAŞBAKAN'DAN 40 MİLYAR LİRALIK KG MÜJDESİ

Geçen yıl referandum öncesi çıkarılan ve teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan işletmelere kefil olan Kredi Garanti Fonu ile ilgili açıklamayı da Başbakan Binali Yıldırım yaptı, Yıldırım, "KGF 2018'de de 2017 gibi devam edecek" dedi.

Yıldırım, konuyla ilgili olarak, "Kredi Garanti Fonu (KGF) yine ekonomi toplantısında 2018'de de aynı şekilde devam etmesine karar verdik. Özellikle KGF'de bu sefer sektörel dilimler yapmıştık. Yatırım, turizm, işletme gibi iki aylık uygulamaya baktık ki yatırım ile ilgili talep istediğimiz düzeyde değil onun üzerine küçük ve orta ölçekli işletmeler öncelikli olmak üzere buradaki KGF'den dönen kaynağı 40 milyar lira civarında işletmelere yönelik işletme kredisi olarak kullandırmaya karar verdik" dedi.

Öte yandan, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası 4,23 seviyesinin altını gören dolar/TL yeniden yönünü yukarı çevirdi. Kur bugün 4,28'in üzerini gördü.

Gün içinde Erdoğan'ın, TOBB’da yaptığı konuşmada, faizi tekrar aşağı çekmeleri gerektiğini, faizi yüksek tutmakla oyuna geldiklerini söylemesi üzerine, dolar/TL hızlı bir şekilde 4,30'lar seviyesine yükseldi.

Öne Çıkanlar